Skal vi gøre verden til et bedre sted at være – 3 minutter ad gangen? (Tak til dig, der gjorde min verden bedre)

Pay it forwardHar du nogensinde fået så stort og ærligt et smil fra en medarbejder i en forretning, at det medførte, at du var glad helt ud på gaden? Har du nogensinde set en gadeartist, der har givet dit humør et skub opad? Er der nogensinde en, der har lukket dig foran i køen, eller på anden måde gjort noget, som de ikke behøvede, hvilket gav dig en varm følelse inden i?

Jeg er lige blevet påvirket i en grad, jeg sjældent er blevet påvirket i før. Af en komplet fremmed. 3 minutters ‘arbejde’ fra en fremmed, har givet mig (foreløbigt) 8 timer, hvor jeg på grund af dén ene handling, har følt mig overvældet, glad, stolt og rørt. Men mere om det senere.

Der er ingen tvivl om, at vi påvirker hinanden. Uanset om vi kender hinanden eller ej. Faktisk kan nogle af de største påvirkninger nogle gange komme fra fremmede, fordi vi på ingen måde forventer dem. En lille del af os forventer måske endda, at andre er sig selv nærmest – måske fordi vi selv er os selv nærmest det meste af tiden. Vi gør selvfølgelig også gerne en masse ting for familie og venner, men jeg tror de fleste vil være enige i, at det er sjældent, at vi bruge ret meget tid på at gøre komplet fremmede mennesker glade, især hvis vi ikke engang er der til at observere deres glæde efterfølgende.

Én ting er at lukke en fremmed foran i køen, hvor man med det samme får det velkendte forvirrede er du sikker-blik’, og man fysisk er der til at modtage anerkendelsen og taknemmeligheden. Men kunne du eksempelvis forestille dig, at lukke en fremmed foran dig i en telefonkø, hvor personen ikke engang ved, at de er blevet lukket foran, og slet ikke ved, at det er dig, der har accepteret ekstra ventetid, for at gøre dem glade? Jeg prøver så vidt muligt at gøre gode ting i mit liv – også over for fremmede, men SÅ god, tror jeg nu ikke, at jeg er.

Der kan sikkert opstilles en eller anden smart formel for, at jo mere fremmed en person er, des mindre er sandsynligheden for, at vi vil gøre noget ekstraordinært for dem. Og des mindre sandsynligheden er for, at vi får kredit og anderkendelse for vores venlighed, des mindre er sandsynligeheden for, at vi er villige til at gøre noget ekstraordinært for folk. Vi vil gerne kende dem – og vi vil gerne have anerkendelse. Det giver god mening.

Dette medfører derfor også, at når man en sjælden gang imellem oplever, at nogen gør noget, som de bestemt ikke havde behøvet, i en situation, hvor der ingen forventning var om at gøre det og overfor et menneske, som er helt fremmed, så giver det en særlig og ofte længerevarende følelse, i modtageren.

Jeg vil rigtig gerne slå et slag for, at vi gør flere af disse ting for alle de personer, vi på ingen måde kender, og som på ingen måde forventer, at vi gør noget for dem. For det kan virkelig være en oplevelse de husker, snakker om, og som går langt, langt ud over den tid og energi, som vi har lagt i at give personen denne følelse.

Det er klart, at det er nemmere at lade være. Der er vitterlig aldrig nogen, der opdager, at vi undlod, for der var aldrig nogen, der forventede, at det skulle ske. Det er 100% gratis at lade være. Men ved at lade være, opnår vi heller aldrig den gave det er, at røre et andet menneske dybt – uanset om vi kender dem eller ej.

Dét der denne dejlige dag, har fået mig til at føle mig overvældet, glad, stolt og rørt, er en kommentar på LinkedIn, til en post jeg lavede, hvor jeg beskrev, hvordan jeg havde det efter mit oplæg i fredags.

Min post ser således ud:

Post på LinkedIn

Jeg har fået et par kommentarer på den, blandt andet fra en af dem, der var med til at organisere hele eventet. Hun skrev “It was amazing! You were amazing”. Der er rigtig mange ting ved denne besked, der gør mig rigtig glad, herunder at hun valgte at skrive den, ordvalget og den generelle ros. Det er selvfølgelig super dejligt at få en besked som denne, men jeg ved jo stadig godt, at hun ikke er helt objektiv. Måske er hun farvet af, at det er hendes eget event. Jeg vil dog stadig sige at det gjorde mig mindst 8-glad på en skala fra 1 til 10.

Dét, der kunne gøre det endnu bedre, var, hvis det kom fra én, der ikke kendte mig, som havde betalt for at komme ind til eventet, havde hørt oplægget, og som endda havde fået noget ud af det. Dét ville være fantastisk. Og det var lige det der skete i eftermiddags.

En komplet fremmed person, valgte at bruge 3 minutter af sin tid, på at skrive følgende besked til mig:

Jeg kunne ikke ønske mig mere, om jeg så havde fået lov til at diktere det. Jeg har simpelthen ikke kunnet få armene ned lige siden. Jeg er så uendeligt glad for, at der sidder én derude, som ikke bare synes at mit oplæg var godt, men som faktisk har taget nogle af mine strategier til sig – og anvender dem! Jeg har påvirket et andet menneske, hvilket er en af de mest givende følelser, man kan have.

Og den absolut eneste grund til at jeg ved det – er at hun valgte at bruge 3 minutter af sit liv på at fortælle mig det.

Noget hun ikke havde behøvet. Noget der på ingen måde var forventet. Men hun gjorde det alligevel. På 3 sølle minutter har hun skabt en fantastisk følelse i mig, og det er jeg hende dybt taknemmelig for.

I ægte ‘Pay it Forward‘ stil vil jeg gerne give andre samme følelse. Jeg vil derfor finde mindst 3 fremmede, som jeg i detaljer vil anerkende, for dét de har gjort, som har påvirket mig – og på dem måde forhåbentligt på sølle 3 minutter give dem en dejlig følelse mindst et par timer frem.

Vil du være med?

  • Næste gang du møder ekspedienten, der spreder glæde i et job, hvor de færreste kan mønstre det helt ægte smil – så brug 3 minutter på at sige 1000 tak til dem.
  • Næste gang du ser gademusikanten, der får dig til at grine eller smile – så brug 3 minutter på at fortælle dem, hvad de gør ved dig.
  • Næste gang du hører et oplæg med nogen, der inspirerer dig – så brug 3 minutter på at fortælle dem, hvor meget det har betydet for dig.
  • Næste gang, der er en fremmed, der lukker dig foran i køen – så brug 3 minutter på at takke dem, for at at de er, som de er.
  • Næste gang du læser en blog, artikel eller e-bog, som inspirerer dig – så brug 3 minutter på at takke personen, for at have skrevet det.

Hvis du aldrig selv har oplevet følelsen, så tag det fra mig. Det er ganske enkelt fantastisk at få ros fra en fremmed. Man bliver så varm inden i – og dét er en følelse vi alle er velundt. Tænk, hvis vi kan skabe bare 1 times glæde, hver gang vi bruger 3 minutter på at takke en fremmed. Lad os gøre verden til et bedre sted at være – 3 minutter ad gangen. Og lad os starte i dag.

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: ,
Udgivet Tag springet