Den perfekte undercover agent

Kender du de film, hvor en heroisk undercover agent endeligt sidder ansigt til ansigt med den kølige og mistænksomme overskurk, som stiller agenten et spørgsmål, agenten ikke kender svaret på? Selvom du bare ser på mens du sidder trygt i din egen stue, kan du sikkert stadig mærke maven trække sig sammen. Skrækken for at befinde dig i en situation, hvor du ved, at du vil blive slået ihjel uden tøven, hvis du ikke på en eller anden måde tryller et korrekt svar frem, på et spørgsmål, du ikke kender svaret på. Og du ved samtidig, at hvis du på nogen måde viser din frygt udadtil, vil du blive slået ihjel, før du når at sige det første ord. Det er en situation man for alt i verden gerne vil undgå.

Forestil dig nu samme situation – men denne gang, har du fuld adgang til alt, hvad der foregår i skurkens hjerne. Alt han har oplevet, elsker, hader, tror på og bekymrer sig om. Alle hans svagheder og alle hans styrker. Ganske enkelt hver eneste tanke og følelse han har. Hvordan ville du så have det?

Markant bedre, ikke? Det er jo ikke svært at svare rigtigt på et spørgsmål eller agere på den rigtige måde, når du har direkte adgang til alt hvad han tænker og bruger til at vurdere dig med.

Hvis du havde dén information ville det være ret nemt at opnå det resultat du ønskede, ikke? Der er endda lavet en film om netop dét, nemlig What women want. Efter Mel Gibson kom over det indledningsvise chok over hvad kvinderne rent faktisk tænkte om ham, blev det skræmmende nemt at sige og gøre de rigtige ting på de rigtige tidspunkter, hvorved han hver gang kunne få de ønskede resultat, uden at kvinderne på nogen måde fattede mistanke.

Intet er svært, når man har fuld adgang til alt relevant information.

Den perfekte undercover agent ville altså være én, der havde uhindret adgang til en andens hjerne. Han ville kunne trække i alle de nødvendige tråde, der fik den anden til at reagere på den ønskede måde, uden nogensinde at tiltrække opmærksomhed. Han ville uden problemer fuldføre alle missionerne.

Dén agent eksisterer allerede… inden i dig…

Inden i dig findes der nemlig en person, der har fuld adgang til alt hvad du tænker og føler, og hvis mål er et fuldstændigt andet, end det mål du selv har. Han har endda den perfekte position i forhold til at få indflydelse. Han har nemlig overbevist dig om, at han er dig, og han udnytter skamløst denne position til at fremme sin egen mission.

Hans overordnede mission er at optimere her-og-nu situationen, således at den bliver så sjov, nem, lækker, spændende og især velsmagende, som den overhovedet kan blive. Hans mål er derfor, at få dig til at vælge chokoladen over salaten, sofaen over træningscenteret, en øl mere over at gå hjem i seng, tv’et over arbejdet og snooze knappen over det kolde gulv. Og som en rigtig undercover agent, er han langt væk, når problemerne efterfølgende står i kø og rodet skal ryddes op. Han bliver hængende til alt det sjove, og lader dig tage skraldet bagefter. Han opfylder sin mission og går så i hi indtil den næste mission skal udføres.

Selvom dit rigtige jeg er helt klar på, at det er langsigtet sundhed og glæde, der er målet, er denne snedige undercover agent gang på gang i stand til at overbevise dig om, at det ikke gælder lige præcis i dag. Og det er han, fordi han har fuldt adgang til alle dine tanker og følelser.

Når det har været en hård dag, står han klar med “Det har virkelig været en hård dag i dag – du fortjener at gøre lidt godt for dig selv”. Når det har været en fantastisk dag står han klar med “Ej, det har været så vild en dag i dag – det skal da fejres”. Han bruger skamløst alt tilgængelig information til at fremme sin egen sag.

Han er grunden til at du både kan tænke “Jeg vil gerne have chokolade” og “Jeg vil gerne leve sundt”, uden helt at kunne finde ud af, hvad du vil mest? Fordi du ikke er opmærksom på, at det er en undercover agent, der hvisker dig i øret, lytter du åbent til begge sider, og fordi han altid ved præcis, hvad han skal sige, hvordan han skal sige det, og hvornår han skal sige det ender han oftest med at vinde uden megen modstand.

Vågner du ofte op med tanken “Hvorfor gjorde jeg det igen?” eller “Det var jo slet ikke det værd!”? Din undercover agent har været i gang igen, og han er godt tilfreds med udfaldet. Vi gør alle forbløffende mange ting hver dag, som strider imod vores langsigtede mål for vores sundhed, familie og vores liv helt generelt. Det meste kan du takke din undercover agent for.

Jeg kalder min undercover agent for John.

I mit tilfælde plejede han at have en 100% succesrate, hver gang der var tilbud på Kinder Maxi. Når vi så en pakke Kinder Maxi, ville han først bruge sin mest forførende stemme og hviske “Mmmmmmmm, Kinder…” og derefter sende en kaskade af minder om, hvor godt de smager ind i hovedet af mig. Han ville let og elegant springe over e-numrene, den dårlige samvittighed og de efterfølgende bumser, købet ville medføre, og i stedet gøre mig opmærksom på, at der var et tilbud, jeg faktisk ikke kunne tillade mig at sige nej til. Inden for få sekunder lå der 12 stænger Kinder Maxi i min kurv, og inden for få timer var de fortæret. Mission fuldført! Objektet fatter stadig ikke mistanke!

Hver gang du lader ham fuldføre en mission, giver du køb på din egen glæde. Han nedbryder dig indefra, og gør det uden du opdager det. Men med følgende tre-trins plan er det slut:

  1. Opdag, at han er der!
  2. Lær hans metoder at kende!
  3. Luk munden på ham!

Størstedelen af årsagen til hans succesrate er, at vi ikke er opmærksomme på, at der er noget vi skal være opmærksomme på. Vi stiller ikke spørgsmål til, hvad han siger. Vi tror ham bare, når han udgiver sig for at være en del af os, og han siger, at vi virkelig gerne vil have den chokolade.

Men nu ved du det! Han er på ingen måde er dig. Ikke engang i næheden. Hvis han var dig, ville du ganske enkelt ikke gang på gang fortryde, det du gjorde, dagen efter.

Når først du har opdaget ham, vil du automatisk blive mere mistænksom, når han siger noget. Ligesom overskurken, kan du begynde at stille tjek spørgsmål, for at finde ud af, om det er dig, der har lyst, eller om det er din John, der er i gang med en mission. Når han foreslår at fejre med chokolade og chips, kan du med rette stille tjek spørgsmålet: “Hvorfor i alverden skulle jeg ‘fejre’ ved at gøre noget, jeg vil fortryde i morgen?”. Han kan komme med nye vinkler et stykke tid, så som “Jamen, et enkelt stykke har da aldrig skadet nogen”, men oftest vil det til sidst ende med et argument fra ham, hvor hovedessensen er “Livet skal jo heller ikke bare være surt”. Her kan du med rette spørge, hvordan det kan være surt at være sund, glad og fuld af selvtillid, og hvorfor han mener det er ‘godt’ at gøre noget, der med garanti medfører dårlig samvittighed.

Dét vil midlertidigt lukke munden på ham. Og med tiden vil han simpelthen give hurtigere og hurtigere op, hvorved det bliver nemmere og nemmere at fuldføre din egen mission.

Jeg ville ønske, at jeg havde fundet en måde at likvidere ham endeligt på, ligesom de ville gøre i filmene, men det er desværre ikke lykkedes endnu. Han pipper stadig op en gang imellem, men det kan slet ikke sammenlignes med dengang, hvor han i sandhed var undercover i mit hoved.

Hvis du også vil slippe af med din undercover agent, starter det – som sædvanelig – med en øget selvbevidsthed. Vær opmærksom på – og kritisk over for – de tanker du har og de argumenter, du overvejer at godtage.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: ,
Udgivet Lev sundt, Vær selvbevidst