Det, der er på spil – og hvorfor det er vigtigt

Har du nogensinde prøvet at tvinge dig selv til at gøre noget, du på ingen måde havde lyst til at gøre – i en situation, hvor du vidste, at der reelt ikke var noget på spil – ingen konsekvenser ved at lade være?

Har du nogensinde skullet noget, hvor det ganske enkelt ikke var en mulighed at lade være, fordi konsekvenserne ville være uoverskuelige? Fordi der simpelthen var for meget på spil til overhovedet at overveje at lade være?

Der er en enorm forskel på de to, ikke sandt?

Den første situation er ekstremt svær, fordi du kun har din viljestyrke til at bære dig igennem opgaven. Du bliver ikke hjulpet af, at der er noget vigtigt på spil. Forestil dig, at du har et fag i skolen, som du finder uendelig kedelig, og du nu skal læse en del af bogen, som ikke engang er en del af pensum. Du ved, at du aldrig vil blive hørt i det til eksamen. At tvinge dig selv til at læse og forstå det alligevel, vil kræve, at du tapper dybt ind i din viljestyrke. Du vil med garanti udskyde i evigheder, og med god grund. Hvorfor skulle du dog bruge energien på det? Evolutionært ønsker vi alle at spare på vores energi i tilfælde af, at der er brug for den til at forsvare os mod noget farligt lige om lidt. At bruge unødvendig energi på en ligegyldig opgave giver hverken mening for stenaldermanden eller for dig.

Den anden situation er markant nemmere, da dét at fejle, bare ikke er nogen mulighed. Der er for meget på spil. Bøden for at ryge ombord på et fly er så stor, så det medfører, at selv kæde-rygere relativt problemfrit kan tage en 6 timer lang flytur. Konsekvenserne medfører, at det reelt ikke er en mulighed. Faren for en fængselsdom for at sparke gamle damer ned i supermarkedet, eller kværke børn for at skrige hysterisk, er så overhængende, så du ikke udlever trangen – uanset hvor irriteret du så end er på den dag, hvor tanken melder sig. Hvis du bare skal noget – hvis alternativet slet ikke er en mulighed, fordi der er for meget på spil – kræver det sjældent ret meget viljestyrke at gennemføre.

Kan du løbe et maraton på under 4 timer? Højst sandsynligt ikke, vel? Du har ikke trænet til det, og du vil sikkert blive skadet undervejs, hvis du prøver, så det dur jo ikke. Hvad hvis nogen havde en pistol for tindingen af dig, og sagde “Løb eller dø”. Kunne du gøre det nu? Højst sandsynligt ja. Med livet på spil er truslen om at blive skadet pludselig ikke helt lige så god en grund til ikke at prøve med alt hvad du har.

Vilde ting er mulige, hvis der er nok på spil. Tænk på alle de mødre, der har været i stand til at løfte umenneskeligt tunge ting, fordi deres børn sad fast under dem. Tænk på de ekstreme omstændigheder, folk har overlevet, fordi den eneste anden mulighed var at dø. Ekstrem varme, ekstrem kulde, ingen vand, tortur, at skære egne lemmer af osv. – alt sammen fordi alternativet var værre. At fejle var bare ikke nogen mulighed.

Jeg ved godt, at din diæt ikke kan sammenlignes med børn, der er bliver mast eller det menneskelige overlevelsesinstinkt, men pointen er stadig den samme.

Hvis du kontinuerligt har et mål om at tabe dig, og kontinuerligt fejler, kan du være sikker på, at der ikke er nok på spil for dig. Dét at tabe dig, er simpelthen ikke vigtigt nok for dig. Konsekvensen ved at tage på er ikke stor nok til at holde dig på sporet. Der er bare ikke nok på spil.

På overfladen tænker du måske, at det er forkert. At du virkelig VIL tabe dig, og at der er rigtig meget på spil, men hvis du kontinuerligt fejler, må du også anerkende at dine handlinger fortæller en anden historie. Kunne du lade være med at spise chokoladekage resten af livet, hvis du vidste at, du ville blive skudt dét sekund, du tog den første bid? Selvfølgelig kunne du det. Det her handler ikke om evnen til at sige nej – den har vi alle, hvis blot der er nok på spil. Det handler om hvad der er på spil.

Hvad er der på spil, når du ser på en chokoladekage og begynder at overveje om det ikke er okay – bare denne ene gang – at tage et stykke?

Jeg plejede at tænke, at det absolut værste ville være, hvis jeg havde taget på dagen efter. Hvis du også tænker, at vægten er den største konsekvens ved at give efter for chokoladekagen mens du er på kur, vil jeg gerne sige 2 ting:

  1. Det vil aldrig være nok, til at holde dig fra fristelsen.
    Truslen om 100 eller 200 g ekstra på en vægt, er på ingen måde nok, når man bare kan lade være med at veje sig i morgen, fortælle sig selv, at man spiser mindre resten af aftenen eller håbe, at man måske slet ikke har taget på, fordi man også har trænet i dag. Der er på ingen måde nok på spil. Dette betyder, at du er overladt til at benytte dig af viljestyrke for resten, hvis ellers du skal holde dig fra at falde i. Og med viljestyrke, som dit bedste forsvar, er projektet dødsdømt fra starten.
  2. Der er langt værre ting på spil ved at give efter end at tage på i vægt.
    Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at vægten bør være din absolut sidste bekymring. I dette tilfælde er dét faktisk en rigtig god ting, for som vi lige har set er det langt nemmere at gøre noget, når der er meget på spil. En anderkendelse af at der er meget mere på spil, når det kommer til at holde dine løfter om en sund livsstil, vil dermed være et stort skridt på vejen mod at gøre det nemmere at holde det løfte.

Ønsker du virkelig at tabe dig og leve sundt? Ønsker du virkelig at holde alle de løfter, du giver dig selv omkring træning og madvaner? Så er ingen vej uden om at sørge for, at der er meget mere på spil, end bare vægttab eller vægtøgning.

Hvis du er klar, til at finde ud af hvad konsekvenserne er af at bryde dine løfter til dig selv om en sund livsstil, kan du fortsætte i: Dét, der virkelig er på spil.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker, Lev sundt