Det, der virkelig er på spil (og dét, der er meget værre end at tage på)

Som jeg skrev i Det, der er på spil, er dit projekt om at tabe dig dødsdømt, hvis du tror, at den største konsekvens ved at give efter for fristelsen, er at du tager lidt på. Det er ganske enkelt ikke nok til at holde dig på måtten. Der er for lidt på spil. Men heldigvis er der rent faktisk meget mere på spil, og dét bliver en fordel nu, da du kan bruge det som motivation for at holde den sunde livsstil.

Hvad er det så, der er på spil, når du står i sliksektionen i supermarkedet, og gennemspiller den interne debat om hvad – og selvfølgelig hvor meget – det af den ene eller anden grund er okay at købe – bare lige i dag?

Dét, der er på spil er:

  1. Din selvtillid
  2. Sandsynligheden for at du også giver efter i morgen
  3. De fysiske konsekvenser
  4. Sukker-afhængighed

Din selvtillid er på spil, fordi du – ved at sige ja til fristelsen – bryder et løfte til dig selv om at leve sundt. Når du bryder løfter til dig selv, mister du tilliden til dig selv. Helt som du ville miste tilliden til en ven, hvis han eller hun kontinuerligt brød sine løfter over for dig. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men hvert eneste brudt løfte er et lille stykke tillid – og dermed selvtillid – der mistes.

Sandsynligheden for at du også giver efter i morgen øges markant af 2 årsager. For det første får John foræret muligheden for at benytte sig af et af sine absolutte yndlingsargumenter: “Ej, nu kan det også være lige meget. Det er alligevel gået galt.”, som – hvis du ikke er meget opmærksom – snildt kan gå under radaren, og blive til et validt argument for, at du også lige så godt kan tage lidt mere enten i dag eller i morgen. For det andet medfører indtaget af sukker en øget trang til mere sukker. Uanset at du ikke bliver decideret sukkerafhængig lige med det samme, har kroppen – og John – stadig fået smagen af sukker, hvilket medfører at de gerne vil have mere. Uanset årsag, betyder det, at du har øget sandsynligheden for, at du falder i igen i morgen.

De fysiske konsekvenser er fuldstændig de samme uanset, om du tager på eller ej. En Mars bar er præcis lige så dårlig for dig, hvis du tager på, som den er hvis du taber dig. Den indeholder det samme, og den har samme påvirkning på dine årer, dit hjerte osv. De fysiske konsekvenser er der – uanset om vi kan se dem eller ej.

Det er ikke muligt at blive sukkerafhængig, uden at spise sukker. Nok skal der spises sukker igennem længere tid, for at sukkerafhængighed kan udvikles, men hver gang du indtager det, er du i teorien et skridt tættere på at blive decideret sukkerafhængig.

Punkterne skal ses som en sneboldeffekt. Hvis dét at give efter for fristelsen i dag medfører, at der er større sandsynlighed for at du falder i i morgen, og dermed endnu større for at du falder i igen dagen efter, jamen så går der ikke længe, før det er blevet en vane, som rent faktisk har fysiske konsekvenser og hvor sukkerafhængighed bliver en reel mulighed. Lad være med at sende den snebold afsted.

Det første skridt er det vigtigste. Det virker som et lille bitte skridt, og slet ikke noget man behøver at bekymre sig om, men når først det første skridt er taget, bliver de næste mange skridt markant nemmere at tage. Og det er naturligvis nemmere på den dårlige måde.

Du kan også tænke på det på dén måde, at det aldrig bliver nemmere at sige nej, end det er lige nu. Jeg har aldrig spist et stykke chokolade, og så haft nemmere ved at sige nej til stykke nummer to, end jeg havde ved at sige nej til stykke nummer et. Det bliver altid sværere, og det er godt at vide. Det sætter en effektiv stopper for Johns “Bare lige ét stykke”, for jeg ved, at det aldrig kan blive ved bare ét stykke. Og det ved jeg, fordi at jeg ikke var i stand til at sige nej til nummer 1, og nummer 2 er sværere at sige nej til end nummer 1. Dermed kommer jeg også til at spise nummer 2. Lad være med at sige ja til nummer et – Det bliver ikke nemmere.

Lige nu har du højst sandsynligt en relativt høj stemme, der fortæller dig, at jeg er latterlig, at jeg overdriver, og at du har alt under kontrol, hvorfor du slet ikke behøver at lytte til det her. Måske har du endda lyst til at lukke siden ned, men VENT!

Det er din John, der snakker!

John er i panik lige nu. Hvis du begynder at se, hvad der egentlig foregår, vil den verden, han har bygget op ikke længere eksistere. Han kan ikke længere lokke dig til at spise chokolade med enkle sætninger som “bare denne ene gang”, “Bare lige et enkelt stykke” eller “Du har haft en dårlig dag, du fortjener det”, hvilket betyder, at han ikke længere får det han vil have: Øjeblikkelig tilfredsstillelse.

Hans eneste mulighed lige nu er at få dig til at affærdige, hvad jeg siger – og gøre det hurtigt. Og han vil sige hvad som helst for at få dig til at gøre det. Det lyder måske som om, at han har fat i noget, men det er kun fordi, du er vant til at lytte til ham uden at sætte spørgsmålstegn, ved det han siger.

Så lad os lige tage et grundigt kig på hans motiver og sammenligne dem med mine.

Mine motiver: At dele de teknikker, som jeg har brugt til at gå fra at tænke, at livet er noget opreklameret lort og hade det, jeg så i spejlet, til at vågne glad op om morgenen og være i bedre form, end jeg nogensinde har været før.

Johns motiver: At få så meget øjeblikkelig tilfredsstillelse som overhovedet muligt – uanset hvilke langsigtede konsekvenser det har for dig.

Lige nu kan man sige, at konsekvenserne ved at affærdige mig for hurtigt, er ret høje. Hvis du virkelig ønsker at være glad, hvilken skade kan det så have at læse bare lidt mere om, hvad jeg har at sige?

Hvis du finder ud af, at jeg har ret, vil det ændre dit liv til det bedre. Hvis du finder ud af, at jeg tager fejl, vil du have spildt en time af dit liv – det er det. Lad ikke John overbevise dig om andet.

Læs om hver af de 4 ting, der i virkeligheden er på spil, når du overvejer at give efter for fristelsen. Overvej derefter om du vil fortryde dit valg i morgen, og træf så endeligt dit valg.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt