Det er ikke dét værd.. og jeg er helt enig (sådan da)

Når jeg taler med nogen om at foretage ændringer i deres liv, der omfatter de svære ting, så som at opgive deres yndlingsslik, stoppe med at ryge eller ændre deres kost fundamentalt, aktiverer det næsten altid folks John. Vi diskuterer lidt med John, og han kommer med rationelle forklaringer, undskyldninger og undtagelser, men hvis presset på ham holdes, ender det næsten altid med en version af:

“Det er ikke dét værd”

Det kan også være: “Livet er for kort”, “Jamen, livet skal jo heller ikke være surt”, “Livet skal også være sjovt”, “Det bliver for surt til, at jeg gider”, “Man skal også huske at leve”, “Man skal leve mens man kan” osv. Grundlæggende siger de allesammen det samme: Det er ikke dét værd.

Det meste af tiden, finder jeg John både morsom og spændende. Dette både på grund af de ting, han forsøger at overbevise mig om, og den måde, han prøver at gøre det på. Andre gange – som denne – er jeg bare bange for den enorme indflydelse, han stadig har på så mange mennesker. Jeg håber dog, at dette vil stoppe, når flere og flere bliver opmærksom på ham.

Langt de fleste har på mindst ét tidspunkt i deres liv brugt en version af “Det er ikke dét værd” som en undskyldning for at komme ud af noget, der var svært. Måske er det lykkedes dig at holde op med at ryge eller spise chokolade et stykke tid, men på et eller andet tidspunkt blev fristelsen for meget, og et argument med essensen “Det er ikke det værd” blev afgørende for, at du gav efter. Hvis du ligner mange andre, fortrød du sikkert efterfølgende, hvorfor dette blev fulgt op af endnu et forsøg på at holde op flere måneder senere. Og måske senere igen, endnu en fristelse der blev for stor – med samme grundlæggende argument for, hvorfor det var okay.

Men tænk lige over det argument. Helt ærligt. Det er ikke dét værd? Er dét virkelig det bedste argument du kan komme på, for at begynde at spise chokolade igen? At det ikke er dét værd ikke at spise chokolade?

Jeg vil langt hellere argumentere for den side, der påstår, at det ikke er dét værd rent faktisk at spise chokolade.

Lad mig forklare.

Når min John forsøger at fortælle mig, at det ikke er dét værd at holde sig væk fra chokolade, pommes frites eller is, siger han faktisk noget i retningen af:

  • Du kan blive kørt over af en lastbil i morgen – nyd nu livet mens du kan.
  • Livet er for surt uden chokolade – Det er meningen at livet skal være surt.
  • Det er for hårdt. Livet skal ikke være så hårdt.

Hvad han – helt tilfældigvis – glemmer at nævne, er:

Hvis du spørger mig, kan chokolade ikke opveje dette. Det er ikke dét værd at fortryde, og føle mig trist, når jeg ser mig selv i spejlet. Det er ikke dét værd, ikke være stolt af mig selv. Det er ikke dét værd, at beholde en vane, der faktisk medfører, at jeg bliver ked af det. Det er ikke dét værd, at skade min krop i det lange løb. Og det er helt sikkert ikke dét værd at leve mit liv, som om jeg vil dø i morgen, når sandsynligheden for at det sker er næsten nul.

Sandsynligheden for at have et surt liv er faktisk meget højere, hvis jeg spiser chokolade, end det er, hvis jeg ikke gør. Men det vil din John ikke have dig til at se.

Så kig dét argument godt efter i sømmene, og se om du stadig mener, at det er gyldigt.

(Hvis du ikke har et mål om at være sund, og hvis du ikke fortryder dagen efter eller føler, at du har brudt et løfte til dig selv, så er det super. Spis alt det chokolade du vil.)

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker, Lev sundt