Du gør det igen i morgen – men du siger noget andet i dag

Jeg står i supermarkedet med alle de rigtige ting i mit kurv. Salat, grøntsager, magert kød og så videre. Jeg er på kur, og det er gået rigtig godt i en uge eller to. På vej mod kassen kan jeg ikke undgå at komme forbi slikafdelingen, og jeg begynder at tænke.

“Åhhhh, det ville være sååå lækkert at have lidt chokolade til min kaffe i aften. Jeg ved, jeg burde lade være, men så igen….hvor slemt er det egentlig bare at tage en lille smule. Det går så godt med min kur denne gang. Jeg har simpelthen været så dygtig. Jeg fortjener en lille præmie. Desuden skal jeg bare have et enkelt stykke. Jeg gemmer resten til gæsterne i weekenden. Det er bare et enkelt stykke, så er jeg tilbage til min ‘ingen-slik-politik’ i morgen.”

5 minutter senere er jeg på vej ud af supermarkedet med en plade chokolade i min indkøbspose, mens jeg savler lidt ved tanken om, hvor dejligt det bliver at sætte mine tænder i det senere.

Når jeg har givet efter for fristelsen på et tidspunkt hvor det ellers er gået godt, har det næsten altid været på baggrund af en tanke, der minder om “Det er bare lige i aften – i morgen er det tilbage til normalen” eller “Det er bare lige ét enkelt stykke”.

Fristelserne er forskellige. Det samme er tid og sted. Men jeg fortæller altid mig selv, at dette er en undtagelse, og at det bare lige er denne ene gange, og bare lige dette ene lille stykke, jeg skal have. Eller rettere, John fortæller mig det, og jeg – i fuld fornægtelse – accepterer, fordi det ville være så utroligt rart, hvis det var sandt.

Hvis du også har prøvet dette, er det på høje tid at åbne øjnene!

Det er ikke sandt! John lyver! Og du er i fornægtelse, ligesom jeg var.

Kig lige på historikken. Hvor mange gange har du givet efter “bare lige én gang”, blot for efterfølgende at falde i i dagevis eller ugevis, for endeligt at begynde forfra med “Jeg starter på mandag”, som muligvis senere ændrer sig til “Jeg mente næste mandag”? Hvor mange gange har du fortalt dig selv, at du ville tage “bare en enkelt lille stykke” for efterfølgende at spise alt, hvad du har købt? Hvor mange gange er det endt med, at det ene stykke rent faktisk blev ved det ene stykke?

For mange mennesker er dét at falde i en enkelt gang for uden problemer at komme tilbage på sporet i morgen, lige så sandsynligt, som at julemanden kommer til middag.

John vil have dig til at tro, at det er lige så let, som at klø dig selv i nakken, men han lyver, fordi han ganske enkelt vil have chokoladen, og han er villig til at sige hvad som helst for at få den. Husk hvem det er, der forsøger at overbevise dig. Husk, hvad hans mål er. Han vil have øjeblikkelig tilfredsstillelse – nydelse her og nu – og han er fløjtende ligeglad med dine mål. Han vil bare chokolade nu – og helst også i morgen. Og ved at få dig til at spise det i dag, kommer han også markant tættere på sit mål for i morgen, da din vane nu er blevet brudt. Win-win for ham. Lose-lose for dig.

Hvis du giver efter i dag, vil det være meget sværere at sige nej i morgen. Du vil huske smagen fra dagen før. Hvis du som forventet ikke holdt det til ene lille stykke, men i stedet spiste hele pladen, vil din krop have været igennem et sukker-rush, hvilket gør, at den vil have mere. Du vil samtidig have mistet det fornuftige argument om ikke at bryde din kur, da du jo allerede brød den i går. Og så gør det jo næsten ingen skade at gøre det igen, vel?

Konsekvenserne af at sige ja i dag er derfor meget værre end kalorierne i chokoladen. Ved at give efter og sige ja i dag, har du gjort det endnu sværere for dig selv at sige nej i morgen, end det var i dag. I morgen er du nødt til at prøve at sige nej på ny, samtidig med at din krop kan huske sukkeret, og du kan huske smagen, og ydermere skal du rejse dig fra at have fejlet i dag. Lad være med at sætte dit fremtidige jeg i dén situation.

Lad være med at fornægte mere. Næste gang du står med et valg som dette, så spørg dig selv:

1) Vil jeg spise chokolade i aften, vel vidende, at jeg vil spise alt, hvad jeg køber, og at jeg vil købe endnu mere i morgen og dagen efter, hvilket reelt vil sætte en stopper for den gode følelse, jeg har i mig lige nu? Eller ønsker jeg at benytte denne lejlighed, at give John en over nakken og fortælle ham, at han kan stikke sine latterlige argumenter skråt op?

2) Vil jeg sige nej og vågne op glad og stolt i morgen, eller sige ja til i aften, i morgen og den efterfølgende dag og starte forfra på livsstilen på mandag … eller mandag efter.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker, Lev sundt