#2: Efter denne her stopper jeg… (Eller gør du?)

Når du står foran en fristelse, er dit langsigtede jeg er fuldt ud klar over, at det eneste rigtige svar er “Nej tak”. Men dit kortsigtede jeg, din indre John, er af en helt anden opfattelse. Hans mål er øjeblikkelig tilfredsstillelse, og det får han jo ikke af at sige “Nej tak”. Han skal på den ene eller anden måde have ændret dit Nej til et Ja, og til dét har han hundredevis af forklaringer. Heldigvis fordeler de sig grundlæggende i 5 forskellige kategorier, hvilket gør det nemmere at forberede sig på hans angreb. Dette er kategori nummer 2.

John ved at det er rigtig svært, at få dig til at falde i ‘for evigt’. Dit mål er jo trods alt at leve et langt og sundt liv, hvor du kan passe dit tøj og ellers generelt synes om dét du ser i spejlet. Hvis han forsøgte at få til dig at gå med til at spise chokolade hver time resten af livet, ville han med garanti ikke få succes. Men han har stor succes ved at gå helt i den anden grøft.

En John-klassiker er nemlig at forsikre dig om, at det bare lige er én gang, og så er det slut.

Det kunne eksempelvis være: “Bare lige én bid til, og så skal jeg ikke have mere”, “Efter denne her, så stopper jeg”, “Det er jo bare en lille rest – den skal da ikke smides ud”, “Man kan da godt lige smage en enkelt bid, så vi ved hvordan den smager”, “En enkelt bid har aldrig skadet nogen”, “Kun i dag – i morgen er det tilbage til normalen” osv. 

Det giver jo god mening. Hvor galt kan det være, hvis det bare er én gang? Hvis vi kun tager én bid, eller kun giver efter i dag, er konsekvensen ved valget jo nærmest ikke-eksisterende. En sund livsstil handler om den generelle livsstil – ikke om en enkelt bid chokolade.

Det giver jo god mening… hvis ellers det var sandt.

Hvis du på nogen måde ligner mig, kan antallet af gange, hvor det rent faktisk endte med at være ‘bare lige en – og så ikke mere’ tælles på én hånd. Jeg er faktisk relativt sikker på, at det kan tælles på nul fingre, men hvis vi siger 1 hånd, så er der da plads til, at der var en enkelt eller to gange, jeg bare ikke kan huske.

Faktum er i hvert fald, at historikken siger, at der er så godt som stensikkert, at ‘bare denne ene gang’ aldrig forbliver ved ‘bare denne ene gang’. Og historikken siger også, at jeg har markant mindre modstandskraft mod gang nummer to end jeg havde mod gang nummer et, hvilket hurtigt kan blive starten på en negativ spiral. Lad mig forklare.

Når vi står over for en fristelse, som vores indre John rigtig gerne vil have sine fedtede fingre i, starter den normale kamp mellem ham og vores langsigtede jeg. Lad os i dette eksempel sige, at det på en skala fra 1-10 – hvor 1 er super let, og 10 er umuligt – er 4-svært, at stå fast og sige nej til en given fristelse. Lad os ydermere sige, at John kører på med argumentet omkring, at vi godt bare lige må tage en enkelt bid – for en enkelt bid har aldrig skadet nogen. Lad os endeligt sige, at vi giver efter og tager den første bid. Hvad sker der nu?

Der sker flere ting på samme tid: Først og fremmest får vi et dejligt skud dopamin ved at give efter. Dette medfører dog desværre, at vi gerne vil have mere dopamin, og dermed trækkes over mod at give efter igen. Dernæst får vi selve smagen, som uanset hvad det var, vi gav efter for, nok med stor sandsynlighed smagte rigtig godt. Derfor er det kun naturligt, at vi gerne vil have mere af det, hvilket igen trækker os over mod at give efter endnu engang. Ydermere får vi sukker, hvilket får vores hjerne til at ville have mere sukker, og endeligt har vi åbnet døren for et hav af nye argumenter fra John. Argumenter som “Ej, det smagte himmelsk – hvor tit oplever man lige det?”, “Bare lige en enkelt bid mere – så stopper vi” og op til “Nu har vi alligevel brudt kuren, skal vi ikke bare hygge i aften, og så starte igen i morgen?”, “Nu har du jo åbnet den, så kan du lige så godt rydde den op” eller “Nu kan det også bare være lige meget”. 

Hver af disse ting gør det sværere at sige nej til 2. bid end det var at sige nej til 1. bid. Og dét skal klart med i overvejelsen, når du beslutter dig for, om du vitterlig vil give efter for den første. Det var måske kun 4-svært at sige nej til bid nummer 1, men nu er det måske 6-svært med bid nummer 2, 7-svært med bid nummer 3 osv. Modstandskraften falder for hver enkelt bid. Den negative spiral er i gang, og snart er du der, hvor argumentet “Nu kan det også bare være lige meget” eller “Nu kan du da lige så godt rydde op” lyder som noget af det mest rationelle i verden.

Gang på gang har jeg oplevet, at det blev sværere og sværere at sige nej, jo mere jeg havde givet efter. Og det er blandt andet dén viden, der i dag gør det nemmere bare at sige nej til bid nummer 1. Bid nummer 1 handler ikke bare om bid nummer 1. Den handler også om alle de efterfølgende bidder, som højst sandsynligt følger med uanset om du tror det i øjeblikket eller ej. Den handler om hele den efterfølgende kamp, som vi vader lige ind i ved at give efter – en kamp vi højst sandsynligt kommer til at tabe.

Hvis du ikke ønsker at spise det hele, og du også har en historik om, at den første bid har det med at udvikle sig til mange efterfølgende bidder, så gør dig selv den tjeneste at sige “Nej tak” til bid nummer 1.

 

Er du også faldet for forklaringer fra din indre John om, at det bare lige er denne ene gang, denne ene bid? Lad mig høre, hvad din John specifikt har sagt i kommentarerne nedenfor.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt, Vær selvbevidst