John – hvem er John, og hvorfor er han vigtig?

I denne blog vil jeg komme til at nævne ‘John’ utallige gange, så det giver kun mening en gang for alle at fortælle dig præcis hvem John er, og hvad han står for. Men jeg advarer dig på forhånd – det bliver ikke pænt.

Har du nogensinde lovet dig selv, at nu er det slut med slik, kager, sodavand eller hurtige kulhydrater for efterfølgende at falde i bare et par dage – eller måske timer – senere? Har du nogensinde haft planer om at tage hen og træne efter arbejde, men efterfølgende droppet det, fordi du lige kom til at lægge dig ned på sofaen, og pludselig var det for hårdt at komme op fra den igen? Har du nogensinde haft en plan men udskudt den med undskyldningen “Jeg gør det i morgen i stedet for”? Har du nogensinde planlagt at starte en kur på mandag, og derfor spist en masse i weekenden fordi du nu snart skulle til at undvære det, for så blot at lave planen om søndag aften eller mandag morgen, hvorved netto-resultatet blev at du bare havde spist usundt i weekenden? Har du nogensinde holdt en kur et stykke tid, for så at ‘belønne’ dig selv med lidt chokolade fordi du klarede det så godt, hvilket startede din trang til chokolade igen og samtidig stoppede din kur? Har du nogensinde gjort noget du på forhånd vidste du ville fortryde – men alligevel gjort det?

Vi har allesammen en stemme inden i os, der prøver at få os til at gøre alle de ting, der er fantastiske på kort sigt men ødelæggende på lang sigt. Denne stemme vil bare have det sjovt her og nu og er komplet ligeglad med konsekvenserne. Denne stemme kunne ikke være mere ligeglad med det faktum, at de kortsigtede mål, som den kæmper for, oftest er i direkte konflikt med de langsigtede mål. Denne stemme er villig til at sige hvad som helst, når som helst for at nå sit mål om at få det nemmere, bedre eller sjovere lige nu.

Jeg kalder denne stemme John!

John har ingen deadlines, ingen aftaler, ingen forpligtelser – ingen problemer. Hvis John fik det som han ville have det ville han æde friskbagt hvidt brød med smør og pålægschokolade til morgenmad, Kinder Maxi som snacks, burgere og pommes frites til frokost efterfulgt af is til aftensmad. Han ville sove længe, slumre på sofaen og se TV i når han var vågen. Han ville aldrig lave mad, aldrig vaske tøj og han ville absolut aldrig tænde en støvsuger. Han ville drikke med sine kammerater, men aldrig sætte deres – eller nogen andens – behov over sine egne. Han ville reelt set leve det liv enhver teenager drømmer om.

John er hamrende ligeglad med dine ønsker om at lave et langt, sundt, finansielt stabilt liv med masser af latter og smil. Han er ubegribelig ligeglad med dine behov, dine børns behov eller din partners behov. Han har absolut ingen samvittighed, og da slet ikke en dårlig en af slagsen. Selv når han sårer dig, din familie eller dine venner er han ligeglad. Han står aldrig til ansvar for sine handlinger. Den del har han på snedig vis uddelegeret til dig. John er et vaskeægte egocentreret røvhul!

Han har et og kun et mål: At optimere sin egen nydelse – NU! Han foreslår aldrig noget, der ikke er lækkert for ham selv lige her og nu. Han foreslår aldrig noget med mindre det gør hans liv sjovere eller lettere lige her og nu.

John er dine her-og-nu tanker, og han bliver aldrig træt af at forsøge at udnytte den menneskelige svaghed vi allesammen har i forhold til give efter for fristelsen og tage den nemme udvej og dermed udskyde ubehaget til senere. Hans argumenter har altid et gran sandhed i sig, hvorved han udnytter vores ønske om at give efter for fristelsen samt vores forsvarsmekanisme i forhold til fornægtelse, til at få det han vil have. Og når du sidder med valget mellem en lækker, blød og lun sofa og dét at cykle ned og træne i en time, så er han foran på point allerede før han serverer det første argument.

Dit langsigtede mål er i konstant kamp mod Johns kortsigtede mål, eftersom de næsten altid er i karambolage. Dette ville være okay, hvis det var en fair kamp, hvor to klart definerede og adskilte modstandere afleverede deres for og imod. Men det er langt fra tilfældet her.

John er ganske rigtigt et røvhul, men han er desværre et kløgtigt røvhul. Han har været i stand til at infiltrere din hjerne på så snedig vis, at du rent faktisk tror at hans tanker er dine egne tanker.

Hvis du har set Inception, syntes du sikkert at det var en god film, men også at den var langt fra realistisk. Som jeg ser det, sker det alt sammen lige nu – inden i os allesammen. John har succesfuldt plantet tusindevis af tanker i vores hoveder, som går direkte i strid med vores reelle mål og ønsker – og vi tror, at det er vores egne. Vi behandler dem, som var det vores egne, og vi bebrejder os selv, når vi efterfølgende indser, at vi endnu engang har gjort noget, som vi inderligt fortryder.

Men spørg dig selv hvordan det kan være, at du bliver ved med at gå i vejen for dig selv. Gang på gang laver du planer for efterfølgende at droppe dem. Giver løfter til dig selv der gang på gang bliver brudt. Gang på gang kigger du på dig selv bagefter og spørger dig selv Hvorfor bliver jeg ved med at gøre ting, jeg ved, jeg kommer til at fortryde?”, eller konkluderer at det på ingen måde var dét værd – og alligevel lærer du ikke af det. Hvorfor obstruerer du gang på gang dig selv i forhold til at opnå de ting du ønsker aller mest i livet?

Svaret er John – og med denne blog vil du lære at overvinde din indre John – godt hjulpet på vej af en sund mængde afsky overfor ham.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , ,
Udgivet At ændre dine tanker, Lev sundt, Vær selvbevidst