Johns favorit nummer 1: Undtagelser (Falder du også for dem?)

Når først du bliver opmærksom på din indre John, er tiden inde til at begynde at komme ham i forkøbet, og dermed sørge for, at han ikke længere vinder uden kamp. Hvis vi lærer hans motiver, hans strategi og hans metode at kende, vil det blive langt lettere at komme ham i forkøbet og derudover modstå hans sleske klamme stemme i fremtiden. Vi vil simpelthen være forberet på ham, og dét at være forberedt i en situation øger altid sandsynligheden for at agere rationelt.

Hvis der er noget John elsker overalt på jorden, er det undtagelser. Undtagelser gør det muligt at bryde med normen uden det fremstår som et reelt problem…. det er jo bare en undtagelse! “Nej, nej, vi er bestemt stadig på kur, og den fortsætter lige efter det her. Det er jo kun Påske én gang om året, og det er jo dét der sker hver dag, der tæller.”

Hvis han kan overbevise dig om, at der i dag er tale om en eller anden form for undtagelse, øger han sandsynligheden for at du giver efter, og at han dermed får det han vil have, markant.

Johns mål er klart: At få så meget nydelse her og nu som overhovedet muligt. Og hvis det er muligt, så må det også meget gerne øge sandsynligheden for nydelse i morgen. Omkostningerne er irrelevante.

Han ved også godt at dine mål er i direkte konflikt med hans egne. Han ved, at du drømmer om et langt og sundt liv, hvor du er glad og tilfreds, og hvor du kan passe de skinny-jeans, der ligger inderst i dit skab. Eftersom han ikke selv har nogen arme, som han kan spise alt den dejlige mad med, er han nødt til at overbevise dig om at droppe dine mål til fordel for hans, således at du vil putte maden i munden.

Hans bedste våben: Undtagelser!

Ved at råbe at det bare er en undtagelse, planter han tanken i dig om, at du på ingen måde er ved at gå på kompromis med dine egne mål. Planen er stadig at blive sundere, stærkere og leve langt og lykkeligt mens du passer dine yndlingsjeans… Det er bare lige denne gang – denne ene gang – at der er en rigtig god grund til, at du godt må få en lille smule chokolade. Om du så skal have mere chokolade bagefter, det kan vi altid snakke om lige om lidt.

Undtagelserne kommer i mange forskellige versioner, herunder klassikere som “Det er jo kun fødselsdag én gang om året”, “Der er et vildt godt tilbud i dag, som bare er for godt til at gå glip af”, “Jeg kan da ikke tillade mig at sige nej, når jeg bliver budt på kage”, “Det har simpelthen været så hård en dag – jeg har brug for et lille boost” og “Pizza – det er jo så ufattelig sjældent, vi får pizza”.

Hver af disse undskyldninger, der lyder som en undtagelse, er designet til at få dig til at give efter uden du opdager hvad der foregår. Det der virkelig sker, er at John er ved at få overtaget én undskyldning ad gangen.

Har du tænkt over, hvor mange undtagelser der egentlig er?

Prøv at tænk tilbage på hvor mange undtagelser du har ladet dig selv tro på over det sidste år. Undtagelser, der fik dig til at spise noget, som stred direkte imod dit langsigtede mål.

For et par år siden kunne min liste have set således ud:

 • 10 familiemedlemmer, der alle kun har fødselsdag én gang om året.
 • 3 juledage og 3 julefrokoster – og det er jo kun jul én gang om året.
 • 2 påskedage – og det er jo kun påske én gang om året.
 • Nytårsaften – og det er jo kun nytår én gang om året.
 • 1. januar, hvor man har det så dårligt så det på ingen måde gælder.
 • 14 dages ferie sydpå, som kun sker én gang om året.
 • 10 retter, som jeg får så sjældent, så det faktisk slet ikke stred imod min kur.
 • Konfirmationer, barnedåber, bryllupper, polterabends og dimissioner, som kun sker én gang i livet!
 • Jobskifte, firmafester, Mortens aften, Sankt Hans.
 • 4 dage med tømmermænd, som bestemt ikke kan tælle med.
 • Finalen i X-faktor, Vild med dans og 5 andre shows.
 • 12 usandsynligt hårde dage.
 • 12 usandsynligt gode tilbud på min yndlingsslik.
 • 6 biografture, hvor man jo skal have lidt at tygge i.
 • 5 dage med så meget varme, så man var nødt til at have en is.
 • … og så selvfølgelig fredage, lørdage og søndage…. for det er jo weekend.

Læg dem allesammen sammen og det er lige før der er flere undtagelser end der er normale dage.

Falder du også for undtagelser som disse? Kan du se dig selv midlertidigt droppe din sunde livsstil fordi det er jul, påske eller fødselsdag? Kan du høre dig give dig selv lov, fordi der er særlige omstændigheder lige i dag, som ikke sker ret tit. Er undtagelser også noget, din John har brugt med succes om og om igen?

Vær ærlig overfor dig selv, og skriv alle de undtagelser ned, som før har medført, at du gav efter for fristelsen. Hvis du ikke kan huske dem, så prøv at høre grundigt efter den næste måneds tid, og skriv det ned, hver gang du hører din John give dig en undtagelse som forklaring på, hvorfor det er okay at give efter lige denne gang. Hvis du er frisk på det, kan du også fremprovokere det, ved eks. at købe ind mens du er sulten. Eller prøve at holde din sunde livsstil over jul eller en ferie. Dét skal nok få din John op i højeste gear. Han vil komme med alt hvad han har, hvilket giver dig god mulighed for at se ham i aktion og skrive hans argumenter og undtagelser ned. Se det som en leg. Se hvor mange undtagelser du rent faktisk kan få ham til at komme med. Jo flere af hans våben du kan forudse, des nemmere er det at forebygge hans angreb.

Hvis du først indser hvor mange undtagelser der rent faktisk er, vil det blive klart for dig, at det ikke er en mulighed, både at have en sund livsstil og give efter hver gang der er en undtagelse. Du kan ganske enkelt ikke få begge dele. Det kan godt indledningsvist gøre ondt at indse dette, men det er faktisk en virkelig god ting. Faktum er at det ikke kan lade sig gøre, at leve sundt og samtidig give efter for alle undtagelserne. Det er et faktum uanset om vi vil indse det eller ej. Hvis vi ikke vil indse det, handler vi som om det godt kan lade sig gøre, hvilket blot medfører en masse frustrationer og morgener, hvor man fortryder gårsdagens handlinger, fordi man ikke er i stand til at nå sine mål.

Ved at indse det, kan du nu træffe et reelt valg om hvad der er vigtigst for dig, i stedet for bare at sidde tilbage med skuffelsen. Hvad er vigtigst for dig? Den sunde livsstil eller den øjeblikkelige tilfredsstillelse. Der er ikke noget rigtigt og forkert valg imellem de to. Det eneste forkerte valg er at tro, at du kan få begge dele.

Falder du for undtagelserne? Og ønsker du at blive ved med det og dermed opgive den sunde livsstil?

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt, Vær selvbevidst