Johns 5 favoritter – og hvad du skal gøre ved dem

Hvis du – lige som jeg havde i mange år – har en klar plan om at leve sundt og tabe de overflødige kilo, men alligevel ender med at falde i gang på gang, så er dette indlæg til dig.

Én ting er at vi falder i. Det er galt nok, men hvis du vil lave om på det fremadrettet, skal du se på dét, der sker et par minutter før, du rent faktisk rækker ud efter chokoladen. Der foregår nemlig en samtale i dit hoved mellem dit langsigtede jeg, som har planen om at leve sundt, og dit kortsigtede jeg, din indre John, som bare ønsker øjeblikkelig tilfredsstillelse. Hvis John vinder, giver du efter. Hvis du vinder, siger du “Nej tak”. 

Men John kæmper ikke nogen fair kamp. Han lyver, manipulerer og vinkler hvad som helst på den måde, der gavner sandsynligheden for, at du giver efter. Hvis du ikke er opmærksom på, hvad han gør, samt på det faktum at han ikke skyr nogen midler, vil du gang på gang ende med at falde for hans metoder. Men der er hjælp at hente.

En af måderne hvorpå du kan holde fast i de langsigtede mål – selv når fristelsen lurer – er ved hjælp af forberedelse. Masser af studier viser, at hvis du er forberedt på en hændelse, er du bedre til at håndtere den. Her mener jeg ikke forberedelse som i at sidde og forestille sig alverdens worst case scenarios, men rationel forberedelse, hvor du forestiller dig, hvad der højst sandsynligt kommer til at ske, og planlægger, hvordan du vil håndtere det, når det sker.

Første del af dette, er altså at kunne forudse, hvad der højst sandsynligt kommer til at ske. Dette er i høj grad relevant, når det kommer til John, og heldigvis har jeg gjort arbejdet for dig. Jeg har studeret ham i årevis, og nedenfor finder du de 5 overordnede kategorier af undskyldninger, som han anvender. Der er mange forskellige versioner inden for hver kategori, men det er jo nemmere at huske de 5 kategorier, end det er at lære alle undskyldningerne at kende.

Johns 5 favoritter er:

  1. Fristelsen er okay lige præcis denne gang fordi…
  2. Efter denne her stopper jeg…
  3. Fristelsen er okay på grund af den ene positive ting, der er ved den…
  4. Det er okay… for alternativet er ikke nogen mulighed…
  5. Livet skal også være værd at leve…

I #1 og #3 forsøger John at forklare dig, at selve fristelsen er okay – enten fordi der er en eller anden omstændighed, der retfærdiggør det, eller fordi fokus lægges på den ene ting ved fristelsen, der er positivt. I #2 godkender han, at det er en fristelse, men minimerer problemet, ved at sige, at det bare lige er denne gang. I #4 flyttes fokus til, at det bare ikke er nogen mulighed ikke at sige ja til fristelsen, og i #5 føres konsekvensen af at sige nej til fristelsen helt op på eksistentielt niveau med argumenter om, at selve livskvaliteten er på spil.

Hvis du har svært ved at huske disse 5, kan du også bare være opmærksom på, hvornår du hører noget som helst, der kan ligge under den helt overordnede kategori: “Jeg vil ha’ fedt og sukker… NU… og hér er en eller anden ‘rationel’ grund til, at du skal give efter.”

Okay, så dét der højst sandsynligt vil ske, er at du står overfor en fristelse, hvor du hører John komme med et ‘rationelt’ argument for, hvorfor du skal give efter, og at argumentet vil ligge inden for en af de 5 kategorier. Men hvordan skal du håndtere det, når det sker?

Svaret til dette er to-delt.

  1. Er argumentet validt?
  2. Husk på, hvad der virkelig er på spil
  3. Træf en beslutning – og lad det være din beslutning

1) Vær opmærksom på præcis hvad det er for forklaringer, du får fra John. Hvordan han prøver at forklare dig hvorfor det – bare lige i dag – er i orden at gå på kompromis med dine langsigtede ønsker. I og med at argumenterne kommer fra John, er der næsten stengaranti for at de er dårlige, og dermed på ingen måde er valide. Men det er stadig en rigtig god øvelse, at vænne dig til at høre argumenterne og stille spørgsmålstegn ved dem. Hør argumenterne. Stil spørgsmålstegn ved ved dem. Vurdér deres validitet.

Hvis John bruger argumentet om, at ‘fristelsen er okay lige præcis denne gang fordi…‘, så overvej hvor længe det er siden, at han brugte det samme argument. Hans metode dækker over at indsætte noget nyt, og forholdsvist korrekt i enden af sætningen, i håb om at overtale dig. Det kan eks. være selve dagen (fordi det er jul, påske, ferie, fødselsdagm fredag, lørdag, weekend osv.), omstændigheder på dagen (fordi i dag har været særligt hård, sjov, kedelig, god, nervepirrende osv.) eller sågar vejret (fordi det er virkelig varmt, helt vildt koldt, alt for blæsende osv.). Der er hundredevis af disse undskyldninger, og hvis du bare giver efter for hver enkelt én gang om året, giver du allerede efter for fristelser flere gange om ugen, samtidig med at det virker som evigheder siden, at du har hørt lige nøjagtig dén forklaring.

Hvis John bruger argumentet om, at ‘efter denne her stopper jeg…‘, så dyk ned i din historik. Hvor tit er det rent faktisk lykkedes dig at tage bare én bid eller ét stykke chokolade? Vær 100% ærlig. Det lykkedes aldrig rigtig mig – men det holdt ikke min John fra at benytte lige nøjagtig dét argument om og om igen… med succes.

Hvis John benytter sig af argumentet om, at ‘fristelsen er okay på grund af den ene positive ting, der er ved den…‘, er løsningen at spørge grundigt ind til om der er andre – og sunde – alternativer, og derved gøre forsøget på manipulation tydeligt. Han prøver måske at overtale dig til at vælge en burger over en salat med en forklaring om, at der også er salat i en burger. Men aktiverer du frontallapperne, er dette et fuldstændig absurd argument. Brugeren indeholder måske nok 30 g salat, men det gør jo ikke, at de 300 g skrammel, der omgiver salaten ikke indtages.

Hvis John benytter sig af argumentet om, at ‘det er okay… for alternativet er ikke nogen mulighed…‘, så spørg lige en ekstra gang, om alternativet ikke rent faktisk er en udmærket mulighed. John benytter sig eks. af dette i situationer, hvor man er på besøg hos nogen, som tilbyder en noget, man burde sige nej til. “Man kan jo ikke tillade sig, at sige nej”. Jo, det kan man faktisk godt.

Hvis John benytter sig af argumentet om, at ‘livet skal også være værd at leve…‘, er løsningen meget simpel. Stil spørgmålet: “Mener du virkelig, at livet ikke er værd at leve, hvis ikke du må få [indsæt fristelse her]”, og husk ydermere på de gange, hvor du tidligere, har lavet ændringer i dit liv, som virkede svære, men hvor du nu ikke længere savner dét du ændrede.

Du vil blive overrasket over en hel del ting, herunder hvor mange forklaringer din indre John kan komme med, hvor dårlige de kan være, og hvor mange han kommer med selvom du rent faktisk har både forudset dem og forberedt dig på dem.

Når du først er i stand til både at høre, at det rent faktisk er John, der prøver at overtale dig, samt vurdere om argumentet holder eller ej, er det på tide at vurdere – helt rationelt -, om du så vil give efter for det. Vil du lige nu droppe dine langsigtede mål til fordel for den øjeblikkelige tilfredsstillelse?

2) For at kunne træffe denne beslutning, er det naturligvis vigtigt, at du er opmærksom på, hvad konsekvenserne af hvert valg er. At du er opmærksom på, hvad der er på spil. Den største potentielle fejl du kan lave her, er at tro, at konsekvenserne af at give efter, er at du potentelt tager på. Kalorierne er – uden sammenligning – det sidste du bør bekymre dig om. Det du virkelig bør være bekymre dig om er, hvorvidt du fortryder i morgen, hvorvidt du er i gang med at øge sandsynligheden for, at du også giver efter i morgen, hvorvidt du er i gang med at bryde et løfte til dig selv, og dermed gøre skade på din selvtillid, og hvorvidt du ønsker at acceptere de sundhedsmæssige konsekvenser, som fristelsen har, fuldstændig uanset om du tager på eller ej.

Det er også vigtigt at huske, hvilken følelse du plejer at have, når du siger nej til en fristelse. Hvis du ligner mig, vil du inden for meget kort tid opleve at trangen til fristelsen aftager, og at du senere igen blot sidder tilbage med en følelse af stolthed, over ikke at være faldet i og over at dine langsigtede mål er intakte.

3) Og det er alt. På den ene side har du glæden og dopamin-skuddet ved at give efter for fristelsen og takke ja til den øjeblikkelige tilfredsstillelse. På den anden side har du din langsigtede glæde, følelsen af stolthed, din selvtillid, sandsynligheden for at du også giver efter i morgen og de sundhedsmæssige konsekvenser.

Aktivér frontallapperne – og træf dén beslutning, du vil være stolt af i morgen.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt, Vær selvbevidst