Johns undtagelser – Hvorfor de virkede og hvad du skal indse for at stoppe dem

John elsker undtagelser – det er der ikke nogen tvivl om. Han elsker dem, fordi de virker. De virker, fordi der er et gran af sandhed i dem. Undtagelser som “Det er jo kun jul én gang om året”, “Det er jo fredag” og “X-factor finalen – jaaa – det skal da fejres” er nogle af Johns favoritter.

Og han lyver jo ikke. Det ER jo rent faktisk kun jul én gang om året. Det er jo kun X-factor finale én gang om året. Og det er bestemt svært, at overbevise sig selv om, at noget man kun gør én gang om året, er et reelt problem. Det er jo det man gør til dagligt, der er afgørende for hvilke resultater man opnår, ikke?

Absolut jo. Men lad os lige gå et spadestik dybere, og lad mig eksemplificere via børn.

Hvis du selv har børn, eller har oplevet børn omkring sengetid, har du sikkert haft fornøjelsen af at opleve det væld af rationelle forklaringer, der kan komme på, hvorfor Lille Peter ikke skal i seng endnu. “Jeg er tørstig”, “Jeg er sulten”, “Jeg skal tisse”, “Jeg er bange”, “Jeg har ondt i maven”, “Jeg har ondt i øjnene”, “Jeg mangler min bamse”,  “Jeg kan ikke sove”, “Der er for lyst”, “Der er for mørkt”, “Jeg sveder”, “Jeg fryser”, “Jeg glemte at fortælle dig noget” osv., osv., osv. Der er måske 20 eller 30 forskellige versioner af forklaringen, men det, der ligger bag hver eneste af forklaringerne er den samme: Jeg gider ikke sove nu.

Der er stor forskel på at skulle håndtere hver af disse forklaringer enkeltvis, og på at håndtere dem velvidende, at de alle ligger under samme kategori, nemlig: Jeg gider ikke sove nu.

Tilbage til John og undskyldningerne.

Så længe vi kæmper imod John uden at se sammenhængen i hans forklaringer, bliver det meget svært at vinde. Kampen om hvorvidt vi skal holde den sunde livsstil over julen, og hvordan vi skal fejre X-factor finalen kæmpes særskilt og kun én gang om året. Vi er ikke meget stærkere, end vi var sidste år, og det er jo vitterlig rigtigt, at det kun er én gang om året, og alle de andre gør det også, og det er ikke rigtig hygge uden lidt godt at spise osv., osv., osv.

John er ikke et hak bedre end Lille Peter. Uanset hvilke ord han vælger at stykke sammen har de ét og kun ét formål: Giv mig øjeblikkelig tilfredsstillelse nu! Koste hvad det vil. Og her er 37 dårlige undskyldninger, for at retfærdiggøre det. Dårlige undskyldninger, som har til formål at få dig til at gå på kompromis, med dét du virkelig ønsker.

Så længe vi giver John lov til at spille undtagelses-kortet, er det os selv der ender med at tabe i længden.

Se i stedet disse undtagelser for hvad de er. Stil kritiske spørgsmålstegn ved dem ud fra den viden du nu har om, at de alle blot har til formål, at få dig til at give efter for fristelsen.

Skal du virkelig ‘fejre’ finalen i X-faktor med at tage på, stoppe dine årer til, få dårlig samvittighed i morgen, bryde et løfte til dig selv og generelt komme længere væk fra dit mål i stedet for at komme tættere på dem? Skal du virkelig ‘fejre’ noget som helst ved at spise den mad, som firmaer har brugt hundredetusindvis af kroner på at sammensætte på lige præcis den måde, der gør dig mest afhængig af dem? Skal du virkelig ‘fejre’ ved at gøre noget, som gør det endnu sværere for dig at holde kuren i morgen? Skal du virkelig ‘fejre’ ved at gøre noget, du kommer til at fortryde?

Hvorfor ikke fejre ved at være en superhelt? At sige nej, når det er virkelig svært er en af de sejeste ting, du kan gøre. Det er her du virkelig kan gøre en forskel i dit liv. Hvis du kan sige nej her – når alt i dig skriger på at give efter, og John kaster den ene undskyldning efter den anden efter dig – vil hverdagens nej’er blive markant nemmere. Hvis du giver efter, tærer det ikke bare på din vægt, men også på dit selvværd, fordi du brød et løfte overfor dig selv.

Heldigvis er disse såkaldte undtagelser, som John bliver ved med at henvise til, uendeligt nemme at forudse. Du ved præcis hvornår nogen har fødselsdag, hvornår det er jul, nytår og alle de andre helligdage. Du ved, du vil støde på tilbud i supermarkedet. Du ved hvornår weekenden kommer. Du ved næsten hver eneste ting på forhånd. Udny denne viden på det groveste!

Du ved hvornår John stikker sit klamme hoved frem og begynder at bræge op om, at det er en undtagelse. Du ved endda hvad han vil sige. Hvis det er ved at være jul vil han sige “Det er jo kun jul én gang om året”. Hvis du er på ferie vil han sige “Det er jo kun ferie én gang om året”. Hvis det er fredag, vil han sige “Det er jo fredag”

Da jeg først opdagede dette, blev jeg rent ud sagt rystet i min grundvold. Jeg kunne ikke fatte, at jeg i så mange år havde givet efter for  dumme og uoriginale undskyldninger. Han tager den mest basale information – det er fredag – putter et ‘jo’ ind og siger det med et ‘du-må-godt-tonefald’, og pludselig er mine drømme, idealer og mål kastet ud af vinduet, og jeg sidder med hovedet nede i en liter is.

Men hvorfor skulle han finde på noget mere genialt end dette, når det har virket upåklageligt i så mange år? John er snot-doven af natur. Hvis det fredag efter fredag virker at sige “Det er jo fredag”, er der da ingen grund til at bruge energi på at finde på noget mere raffineret. Han gør aldrig mere end dét, der er absolut nødvendigt, og det kan vi bruge til vores fordel nu.

Du ved hvornår han kommer. Du ved hvad han kommer til at sige. Du ved hvilket tonefald han siger det med. Når dette sker, så husk at Johns eneste formål er at få dig til at opgive dit mål til fordel for hans. Bed ham om at stikke sine undtagelser skråt op… og vær en superhelt.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Lev sundt, Sådan vinder du, Uncategorized