Kære Mænd: Dérfor er det så vigtigt med den forbandede tandpasta

TandpastaDen anden dag skete det igen. Jeg spiste middag med et par, som generelt har det rigtig godt sammen. Et af de par, hvor de efter flere år sammen stadig ligger helt klistret op ad hinanden, når de sover på sofaen (jeg har selv set det), og et af de par, der bare tydeligvis elsker hinanden. Men det betyder jo ikke at alt er fryd og gammen. Selvfølgelig har de også problemer her og dér, og denne gang var jeg vidne til et af dem.

På en eller anden måde fik den ene af dem styret samtalen hen på emnet: De ting han ikke gør, som irriterer hende. Denne gang kom det til at handle om den gamle klassiker: tandpastaen… Specifikt hætten på tandpastaen.

Hun ville have ham til at sætte hætten på igen, når han var færdig – han blev ved med at glemme det. Hun påpegede, indikerede og brokkede sig igen og igen, men lige lidt hjalp det. Han blev bare ved med at glemme det.

Det var den gode gamle traver, som jeg har hørt i omkring 1.000 forskellige versioner, fra hvor han smider sine beskidte sokker, til hvordan han hænger hendes vasketøj op, til hvorfor han ikke kan huske at skylle osteskæreren af efter at have spist ildelugtende ost, så hele køkkenet ikke kommer til at stinke. Der er så mange af disse historier, men fællesnævneren er, at hun flere gange har bedt ham om at gøre noget, og at han enten glemmer det, eller ikke gør det godt nok i forhold til hendes standarder.

Jeg har lyttet til disse diskussioner hele min barndom, hvor min hver eneste gang ville blive vred, og min far fortsat ville glemme 9 ud af 10 gange. Her er jeg endda ret sikker på, at hun ville komme med et lille fnys og sige, at det nærmere var 99 ud af 100 gange, mens han ville sige “Arrrrgh, så galt er det da heller ikke…”. Som så mange andre par, er de heller ikke enige om omfanget af problemet.

Siden min barndom, har jeg hørt denne type diskussioner mellem mænd og kvinder gang på gang på gang. Jeg har næsten ikke oplevet et forhold uden dem. Og nu havde jeg altså overværet endnu et eksempel.

Kære Mænd: I dag får du svaret. I dag vil du endeligt finde ud af , hvorfor i alverden den forbandede tandpasta er så overdrevet vigtigt for hende, når den nu er så usandsynligt ligegyldig for dig.

Lad os starte med hvad du tænker. Jeg er villig til at satse en del på, at du ganske enkelt ikke kan finde ud af, hvorfor der bliver gjort stort et nummer ud af hætten på tandpastaen. Det virker fuldstændig overdrevet. For hvad sker der egentlig, hvis du glemmer at sætte den på? Er der nogen der dør? Er der nogen, der går sulten i seng? Nej. Der sker ingenting! I hvert ikke noget, der på nogen måde er vigtigt. Jo, jo, det kan da godt være, at det yderste af tandpastaen bliver hård, men det kan jo bare fjernes med lidt toiletpapir, og så er der ny, frisk, blød tandpasta nedenunder. Problem løst, ikke sandt?

Joeh… hvis det rent faktisk handlede om tandpastaen.

Men det handler faktisk ikke om tandpastaen … eller sokkerne, eller osteskæren eller om nogen af de 50 andre ting, hun måske er efter dig med. Det handler aldrig om nogen af disse ting.

Når det kommer til kvinder, handler det altid om 3 ting. Ja, du læste rigtigt – 3 ting: Kærlighed, respekt og opmærksomhed.

Når du ikke husker at sætte hætten tilbage på tandpastaen, føler hun højst sandsynligt, at du ikke respekterer og elsker hende. Og inden du vurderer dette til at være decideret tosset, så læs lidt videre. Hendes rationale er, at hun allerede har fortalt dig – sandsynligvis mange, mange gange – at det er vigtigt for hende, at du gør det her. Og ved at du gang på gang ikke husker det, fortæller du hende, at dét der er vigtigt for hende, ikke er vigtigt nok for dig, til at du gider huske det. Du fortæller hende, at hun ikke er vigtig. At hendes følelser er ikke vigtige, og at du faktisk ikke holder nok af hende, til at gøre det, der er vigtigt for hende. Og derfor – at du ikke respekterer og elsker hende.

Det lyder nok som en kæmpe overreaktion for dig, fordi tandpasta for dig bare er tandpasta – men for hende, er det et symbol på din kærlighed til hende.

Tilbage til mine venner. De var i gang med diskussionen om tandpasta-hætten, og de var nået til det punkt, hvor de forsøgte at beslutte, hvor mange gange ud af fem han rent faktisk glemte, og selvfølgelig hvor vigtigt det overhovedet var at huske det. Dette er også lige efter bogen – men det fører aldrig nogen steder, fordi kvinden er ikke villig til at sige sandheden: Det handler ikke om den forbandede tandpasta.

Men jeg – og min til tider store mund – sagde det for hende. Jeg fortalte ham, at det ikke handlede om tandpastaen, og at hver eneste gang han ville støde på noget som dette i fremtiden, kunne han være sikker på, at det var aldrig handlede om de små ting, som de snakkede om, men i stedet altid om kærlighed, respekt og opmærksomhed. Han kiggede på mig, som om jeg var åndssvag … men hun bekræftede det.

Så hvad nu? Er du fra nu af og i alt evighed tvunget til at huske alle de små ting, som hun mener er vigtige, bare fordi hun kan spille “Jamen, elsker du mig ikke”-kortet?

På ingen måde!

Ved at begge parter bliver klar over, hvad der reelt foregår, bliver det nemmere at finde en løsning, der dur. Manden skal ikke længere huske 75 småting, for hver eneste gang hun er irriteret, ved han nu, at det handler om kærlighed, opmærksomhed og respekt. 3 ting, der er nemme at huske. På den anden side skal hun blive bedre til at fortælle hvad det reelt handler om, og lade være med at lade som om, at det handler om tandpasta, sokker, vasketøj og osteskærer.

Men det hele starter med en bedre forståelse af, hvad der foregår i den anden. Uden den har vi bare den samme diskussion om og om igen, uden vi kommer nogen vegne.

Kære Mænd: Jeg ved godt, det lyder helt og aldeles latterligt, at hver eneste lille ting i dit forhold pludselig er et symbol på, om du elsker hende eller ej, men hvis du nu bare accepterer det et øjeblik. Bare et øjeblik! … Alt hvad du gør er en afspejling af om du elsker hende…. Giver det så ikke meget mere mening, hvorfor hætten på tandpastaen går hende så meget på?

Du er nødt til at forstå hende, før du kan gøre hende glad, og det her er en af de mere uheldige ting, når det kommer til kvindekønnet – vi er desværre tilbøjelige til at tro, at alt hvad du gør, er en afspejling af din kærlighed til os. Men det er markant bedre at vide dette – og drage nytte af den viden – end det er bare at konkludere, at hun er skør, når hun går i selvsving over nogle – for dig – totalt ubetydelige ting.

Kvinder: Det er uendeligt vigtigt, at du husker, at for ham, handler det bare om tandpastaen. Han har ingen anelse om, at for dig, handler det om noget, der er langt vigtigere. Første gang jeg fik at vide, at manden på ingen måde vidste, at det handlede om kærlighed, respekt og opmærksomhed for mig, var jeg meget mistænksom. Hvordan kunne han ikke vide det, når jeg viftede med en million neonskilte, der allesammen sagde “Elsker du mig?”. Men efter mange timers samtale, overbeviste han mig faktisk. Alle de indre stemmer tænkte, at han godt vidste det, men han bare ikke gad. At han ikke elskede mig nok. At han bare var doven, og sagde dét, der fremmede hans egen sag. Men jeg måtte jo også anerkende, at hvis det var sandt – begyndte hans handlinger pludselig også at give mere mening. I dag er jeg overbevist.

For ham handler det vitterlig bare om tandpasta, sokker og osteskærer, og derfor kan han under ingen omstændigheder mønstre den viljestyrke, der skal til, for at huske alle de små ting, som du – tilsyneladende uden grund – finder ekstremt vigtige. Prøv du at huske navnene på hver eneste spiller på hans yndlingshold, statistikken på hver af disse spillere, samt selvfølgelig hold-statistikken for de sidste 3 år, og se hvordan dét går.

Det starter alt sammen med selvindsigt og ærlighed. Anerkend hvad der foregår inden i dig, og snak med din partner om det. Lad være med at antage at han/hun ‘da kan regne ud’ at det enten er vildt vigtigt, eller totalt ligegyldigt. Hvis de kunne de, ville de simpelthen ikke blive ved med at agere, som de gør.

I vil blive overraskede over hvor forskelligt I ser på de samme ting.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , ,
Udgivet Parforhold, Vær selvbevidst