#5: Livet skal også være værd at leve (og dét er vi da enige om)

Når din indre John er helt syg, for at få øjeblikkelig tilfredsstillelse, og han hverkan kan slippe afsted med at overbevise dig om, at det er okay lige præcis denne gang fordi…, eller at efter denne her stopper jeg…, eller det er okay på grund af den ene positive ting… eller at alternativet desværre ikke er nogen mulighed…, har han stadig ét trumfkort tilbage i ærmet: 117 versioner af Livet skal også være værd at leve. Når det ikke virker at lokke prøver han at skræmme.

I nogle situationer, hvor du har været god til at stå imod, har han måske først forsøgt sig med de andre argumenter, men fordi de ikke virkede, måtte han til sidst ty til dette overordnede – men ret kraftige – argument: “Jamen, livet skal også være værd at leve”. 

Måske har du sagt nej til alle søde sager i et stykke tid, og nu står du foran en chokoladekage, som umiddelbart virker som den lækreste chokoladekage, du nogensinde har set. Du ved godt rationelt, at det eneste rigtige svar her er “Nej tak”, men John kan næsten ikke holde tanken ud om, ikke at få lov til at smage den usandsynligt lækre chokoladekage. Du har måske allerede standhaftigt underkendt argumentet om, at du er nødt til at tage et stykke, fordi alt andet vil være uhøfligt, så John optrapper. “Jamen, livet skal jo også være værd at leve”. 

Måske ender du med at give efter for dette. Måske kan du endda huske, at du har givet efter for dette argument i en lignende situation. Eller måske har du givet efter for et af de mange lignende argumenter, så som:

 • Livet skal heller ikke være surt, vel?
 • Dét bliver bare for surt.
 • Livet skal nydes mens man har det.
 • Man skal også huske at leve.
 • Livet skal også være sjovt.
 • Det er bare ikke dét værd.
 • Det er for surt til at jeg gider.
 • Så vigtigt er det det heller ikke at veje 100g mindre.
 • Jeg gider ikke fornægte mig selv alle de gode ting.
 • Livet er for kort.
 • Livet er også nydelse.

Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange, jeg selv er faldet for et af disse argumenter – før jeg opdagede, hvad det var der foregik. Ingen kan argumentere imod, at livet også skal være værd at leve. Hvem ville nogensinde sige ‘Livet skal ikke være værd at leve’? Det giver ingen mening. Det er ganske enkelt absurd, og bare af den ene grund kan argumentet ikke tages seriøst.

Derudover laver John også en anden kobling, som også trykker på alle de ‘rigtige’ knapper: Modstå fristelsen på den ene side og livsglæden på den anden. I dén situation, er det svært ikke at holde med livsglæden, men logikken giver absolut ingen mening.

John forsøger sig simpelthen med, at livet ikke er værd at leve, hvis ikke vi må få chokoladekage. Prøv lige at sige det igen: Livet er ikke værd at leve uden chokolade…. Ikke værd at leve? Helt seriøst? Så hvis du i morgen blev dødeligt allergisk overfor chokolade, så ville du hoppe direkte ud foran en tog, fordi livet ikke længere var værd at leve? Selvmordsraterne ville stige eksponentielt, hvis chokoladefabrikkerne lukkede?

Det giver jo ingen mening overhovedet – med mindre målet er at sætte tænderne i chokoladekagen.

For John giver det mening. Hvis han kan overbevise dig om, at det vil koste en enorm mængde livskvalitet at sige nej, jamen så er det jo logisk, at du ofte ender med at give efter. Men koster det reelt livskvalitet? Er du aldrig før holdt op med noget? Holdt op med at ryge, drikke, spise bare en speciel form for slik, is eller kage? Og er dit liv ikke værd at leve i dag? Selvfølgelig er det det? Og hvis det ikke er, er det nok ikke fordi du ikke længere på Kinder Maxi.

Når vi holder op med noget, går vi igennem en periode, hvor det er rigtig svært at undvære, det vi er holdt op med. Der var en vane, og det tager tid at ændre en vane. Det er okay at det er svært. Men det er ikke okay at give efter for fristelsen, på grund af et argument om, at uden fristelsen er livet ikke værd at leve. Selvfølgelig er det dét.

Har du også givet efter for undskyldninger som dette? Skriv meget gerne hvilke undskyldninger, du er faldet for nedenfor. Det er noget vi alle kan lære af, og hvis du har en plan for hvad du vil sige til din John næste gang det sker, så tilføj endeligt det…

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt, Vær selvbevidst