Løfter – hvorfor de er så svære at holde, og hvordan du holder dem i fremtiden

Løfter, og hvorfor de er svære at holdeNej, hvor har jeg mange gange lovet mig selv, at nu var det slut. Slut med chokolade. Slut med is. Slut med friture. Slut med dårlige undskyldninger. Og slut med at skippe træningen. Jeg har brudt hvert eneste af dem. Og med god grund. Det var dårligt formulerede løfter. Jeg lavede for mange af dem. Og det var reelt ikke løfter.

Hvis du har problemer med at holde de løfter, du giver dig selv, er dette det helt rigtige indlæg for dig. Jeg vil dele alt, hvad jeg indtil videre ved omkring løfter, herunder hvorfor jeg havde svært ved at holde dem, samt min strategi for at holde dem fremadrettet. Indtil videre har det virkelig upåklageligt, og det har ydermere haft afledte positive effekter for min selvtillid.

Det er faktisk ikke så svært, som det måske lyder. Her er hvad du skal gøre:

1) Indse hvad konsekvenserne ved at bryde et løfte egentlig er.
2) Vær specifik omkring, hvornår et løfte er et løfte.
3) Formulér et løfte, så det kan holdes – og hold det.

Lad mig uddybe:

1) Det første skridt i at blive bedre til at holde de løfter, du giver dig selv er at indse, at det er alt andet end gratis at bryde et løfte, du har givet dig selv. Den reelle konsekvens af kontinuerligt at bryde dem er, at du ødelægger din selvtillid. Det er sandt! Du er langsomt men sikkert igang med at få dig selv til at kunne lide dig selv mindre og mindre (på samme måde, som du også ville kunne lide en ven mindre og mindre, hvis de blev ved med at bryde deres løfter over for dig).

Heldigvis kan du vende denne cyklus, og dermed begynde at genopbygge selvtilliden ved løbende at holde de løfter, du giver dig selv. Indtil videre er det dog blot vigtigt, at du indser, at omkostningerne ved at bryde løfter overfor dig selv faktisk er ret store.

2) Den anden ting du skal gøre, er at begynde at være meget specifik om, hvornår et løfte er faktisk et løfte. Hvis det ikke er et løfte kan det være alt fra en tanke til et mål til en hensigtserklæring – og forskellen er enorm! Lad os se på et par eksempler:

“Jeg vil ligne Heidi Klum!” Dette er ikke et opnåeligt mål, og det er heller ikke noget løfte. Det er blot en tanke. Passerende støj i mit hoved, der ikke bør gives mere opmærksomhed, end tanken om at sparke gamle damer ned for at være for langsom i supermarkedet. At sammenligne mig med Heidi Klum er dødsdømt fra begyndelsen. Jeg kan aldrig vinde. At fokusere på at være den bedste ‘mig’, jeg kan være, er meget bedre.

“Nu er det slut – Ikke mere chokolade!” er tættere på et mål, men det er så uspecifikt, at det også er dømt til at gå galt. Inkluderer det juletiden? Og hvad med scones eller rå kakaopulver? Eller er det bare Kinder Maxi, vi taler om? Er det for evigt, eller indtil bikini-sæsonen er slut? Det lyder som et løfte, når du siger det, men det bør ikke behandles som ét. Det bør ikke engang behandles som et mål, medmindre vilkårene er gjort mere specifikke.

“Når jeg går på indkøb i dag, vil jeg ikke købe Kinder Maxi!” eller “Jeg vil løbe 5 km mindst 3 gange i denne uge!”. Disse kunne være både hensigtserklæringer og løfter, og du er nødt til at beslutte dig aktivt for, om det er det ene eller det andet. Hvis det er en hensigtserklæring, kan du ændre beslutningen, hvis du skulle få lyst. Hvis det er et løfte, skal det holdes for enhver pris, da det ellers tærer på din selvtillid. At bryde en hensigtserklæring koster ikke på selvtilliden.

Gør det til en vane, at spørge dig selv: “Er det et løfte eller en hensigtserklæring?” Du vil sikkert blive overrasket over, hvor mange gange om dagen du rent faktisk siger noget til dig selv eller andre, der lyder som et løfte. Du ved måske godt rationelt, at det ikke er et løfte, men det ved din underbevidsthed ikke. Den hører bare løftet og registrerer skuffelse, når du efterfølgende bryder det.

Få din partner eller din familie om bord også. Udover også at give dem gode vaner, vil det gøre det mere sandsynligt at dine ‘løfter’ fanges hver gang.

Da jeg prøvede det med min kæreste, Nicolai, var det virkelig en øjenåbner. Hen ad vejen begyndte vi både at hade og elske at få spørgsmålet “Er det et løfte eller en hensigtserklæring?”. Vi hadede det, fordi det på en måde føltes svagt at svare “Det er bare en hensigtserklæring”, når hensigten var at virke stærk og overbevisende med vores “I næste uge træner jeg hver dag”. Men vi elskede det også, fordi vi vidste, at vi havde undgået noget virkelig skidt. Vi vidste godt rationelt, at vi endnu engang havde lavet en hensigtserklæring, som vi sandsynligvis ikke ville holde, og at vores underbevidsthed stadig ville se det som et løftebrud. Dette ville skade vores selvtillid, med mindre løftet blev nedgraderet til en hensigtserklæring. Over tid blev vi meget bedre til ikke at komme med alle disse uovervejede ‘løfter’, og det har helt sikkert haft en positiv effekt på den følelse, jeg får, når jeg faktisk sige ting som “Jeg lover, at jeg ikke vil købe sodavand i supermarkedet!” eller “Jeg tager kun én portion ved buffetten – og det er et løfte.” Nu ved jeg, at jeg vil holde det.

Faktisk kan jeg efterhånden høre John kæmpe voldsomt imod, når jeg laver et reelt løfte om noget inden for træning eller kost. Tidligere var det ligemeget, for han vidste, at han senere kunne komme med en eller anden form for undtagelse, der medførte, at jeg ikke behøvede at holde løftet. Men nu ved han, at hvis jeg siger, at det er et løfte, så mener jeg det faktisk. Han ønsker derfor for alt i verden ikke at jeg siger ordene ” – og det er et løfte” til mig selv…. for så får han jo ikke noget chokolade.

3) Endelig er du nødt til at holde de løfter, som du rent faktisk giver dig selv. Hvis du har sagt ordene: “Ja, det er et løfte”, er der intet der bør være vigtigere end at holde det løfte. Løftet skal holdes uanset hvad. Intet bør kunne komme i vejen, og det eneste, du bør tænke er FINAO (Failure Is Not An Option!). Løfter er ganske enkelt ikke til diskussion. Du kan ikke argumenterer dig ud af dem, og du skal ikke engang prøve. Hvis du laver et løfte, du holder det!

Hvis du vælger at bryde dem (du altid har et valg) – skal du ikke komme til mig for medfølelse, når din selvtillid er i bund.

Når du begynder at lave færre løfter – og lige så vigtigt – at holde dem, du laver, vil du begynde at mærke en vis stolthed over dig selv. Dette vil igen give dig lyst til at holde de næste løfter, og så har du startet en positiv spiral. Efter noget tid vil dét at holde løfter ikke længere kræve brug af viljestyrke. Du vil bare holde løftet og høste fordelene.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker, Lev sundt, Sådan vinder du