Nu skal der ske noget – og det er et løfte

Nu er det nok. Nu skal der ske noget!

For ca. et år siden tog jeg små 5 kilo på, og lige siden da har jeg sagt til mig selv, at dem skulle jeg tabe igen lige om lidt. “Jeg taber mig inden sommer“, “Okay, nå, jamen så inden ferien er slut“, “Okay, nå, jamen så inden vi tager til Thailand”, Okay, nå, jamen så mens vi er i Thailand” osv. Som du nok kan gætte, er der ikke sket noget. Men det er slut nu!

Der hersker ingen tvivl om, at hvert eneste af mine ‘forsøg’ har været yderst halvhjertede. Jeg har ikke haft en plan, jeg har ikke vært mentalt klar til at opgive de ting, jeg skulle opgive for at lykkedes, og selv mens jeg sagde “Okay, jamen så inden…”, vidste jeg godt, at jeg nok hellere ville tilfredsstille mine smagsløg end mit fremtidige jeg. Jeg vidste godt at det bare var hensigtserklæringer og ikke rigtige løfter. Derfor er det også klart, at der ikke er sket noget rent vægtmæssigt. Faktisk skal jeg nok være glad for, at jeg ikke har taget yderligere på.

At jeg netop ikke har taget yderligere på skal nok findes i, at jeg ikke er hoppet i slik, is og fast food. Mine synder består mest i at mængderne er blevet for store. Jeg kan spise (og spiser) meget store mængder mad – og selvom det er light yoghurt med lidt (*) havregryn og hørfrø, råkost eller broccoli og blomkål, så bliver det også til kalorier med de mængder jeg spiser. Derudover snacker jeg en del (**). Igen er det ikke de usunde ting, men derimod oprydning (***) af rester efter måltider, youghurt, nødder osv. Vi taler bare meget og tit!

* Så kom John frem for første gang i denne process – det tog alligevel ikke lang tid! Da jeg skulle give eksempler på, hvad det er, der holder mig fra at tabe mig for tiden, nævnte jeg yoghurt med havregryn og hørfrø ovenpå. Instinktivt skrev jeg ‘lidt’ havregryn, men det er bestemt ikke sandt. Sandheden er, at jeg putter relativt meget på, men alligevel registrerer det mentalt under ‘lidt’ takket være John. Det er nemlig meget nemmere at forsvare at spise ekstra yoghurt, hvis man bare tager ‘lidt’ havregryn på, end det er, hvis man anerkender, at der med yoghurten nok nærmere kommer 50g havregryn med. John ‘hjælper’ mig med at kalde det for ‘lidt’ i mit eget hoved, og så er det som om, det faktisk nærmest slet skal tælles med i regnskabet. Smart tænkt, John.

** ‘En del’ er virkelig også en underdrivelse. Det er vel (endnu en formildnende – og forkert – beskrivelse) mere rigtigt at sige, at der hver dag kommer et helt ekstra måltid ind via de mængder jeg snacker. Det er bare ikke sjovt at anerkende, for så bliver det jo langt mere åbenlyst, at det er noget, jeg bør gøre noget ved. Og dét kan John ikke lide. Så han laver det om til at jeg snacker ‘en del’.

*** Jamen dog, er du allerede her igen, John? ‘Oprydning’ er i mit hoved kategoriseret på samme måde som ‘ikke rigtigt at spise’. Hvis det bare er oprydning, er det som om kalorierne ikke rigtig tæller med. Så når John siger “Ej, men, du kan da godt lige rydde op”, så står det i skarp modsætning til sandheden, som nok nærmere hedder “Skal vi ikke spise de 150 gram bønner, der var tilbage efter morgenmaden, som en ‘ekstra morgenmad’ nu her 10 minutter efter vi spiste den første… bare fordi de smager godt?” Det er som om ‘oprydning’ bare nemmere glider forbi forsvarsværkerne.

Nå, men dette giver nok en ide om, hvorfor jeg ikke lige har fået smidt de 5 kilo igen. John har fået et vist fodfæste i min hjerne når det gælder mængder. Så hvad gør vi ved det? Hvordan får jeg ham ud igen?

I nat fik jeg en ide…

Når vi ønsker at lave ændringer i vores liv, kan det ofte hjælpe på succesraten at stille et alternativ, en konsekvens eller et regelsæt op, der gør det nemmere at implementere ændringerne. Dette kan vi eksempelvis gøre ved at sørge for, at der er mere ubehag forbundet med at gøre dét man gerne vil holde op med, end der er ved at gå over til dét vi reelt ønsker at gøre. Eks: “Hvis jeg ikke taber mig, skal jeg spise en hel dåse hundemad.” Det er naturligvis essentielt at indgå sådan en aftale med nogen, der ikke lader dig slippe, hvis det går galt!

Hvis du laver aftalen med dig selv, gælder det om at ramme det helt rigtige område. Konsekvensen må ikke være så stor, så du bare dropper det, hvis det går galt. Og den må heller ikke være så lille, så det er lige meget at fejle. Det gælder om at mærke efter i dig selv, hvad der virkelig kan få dig til at gyse. Hvis du har masser af penge, hjælper det ikke at indgå et væddemål om 1000 kr., og hvis du kan lide smagen af hundemad, er dét heller ikke en trussel, der kan bruges til noget. Find noget, du virkelig – virkelig – ville være ked af at skulle gøre – noget der reelt ikke giver dig andet alternativ, end endeligt at følge dit langsigtede mål og lade de kortsigtede lyster være noget, der hører fortiden til.

Jeg har dags dato indgået følgende aftale med mig selv:

Jeg lover hermed, at jeg – fra i dag d. 5. marts til og med d. 24. marts 2016 – vil skrive et indlæg om dagen, hvor jeg hudløst ærligt gennemgår, hvad jeg har spist og hvilke dårlige undskyldninger John har forsøgt at lokke mig i fordærv med.  

Der er mindst 3 store fordele ved dette løfte:

 1. Jeg har virkelig ikke lyst til at skulle skrive, at jeg har fejlet. At jeg har givet efter for John på et tidspunkt, hvor jeg aktivt prøver at bekæmpe ham. Det er et meget ubehageligt alternativ. Det ville jo stille spørgsmålstegn ved hele min metode.
 2. Jeg er ikke villig til at tage integritets-tabet på hverken at pille disse indlæg ned, eller at skulle lyve i dem, så jeg er nødt til at lave dem – og jeg er nødt til at være ærlig i dem.
 3. Jeg får en virkelig referenceramme til at gennemgå alle Johns forsøg på at få mig til at tænke kortsigtet.

Derudover er der følgende udfordringer:

 1. Jeg er ude at rejse, så jeg har ikke adgang til nogen vægt. Jeg tænker dog, at det kan findes på diverse apoteker og i træningscentre. Det går nok, at de ikke vejer helt ens.
 2. Mellem i dag og d. 24. marts skal jeg rejse en del, hvilket giver John en masse muligheder for at råbe undtagelsestilstand. Specifikt har vi:
  • 1 dag i Itacaré, Brasilien
  • 1 dag i Sao Paulo, Brasilien
  • 1 dag i Fort Lauderdale, Florida
  • 9 dage i Palm Beach, Florida med 4 dage på konference
  • 8 dage uplanlagt – højst sandsynligt Miami
  • Alt i alt, masser af undskyldninger for hvorfor det ikke er lige nu, jeg skal begynde at spise bedre. Alt fra lufthavnsmad til konferencemad kommer til at blive en udfordring.

På den anden side …. hvis jeg ikke stopper op nu, vil jeg nok højst sandsynligt ske et par ubehagelige ting. Indtil videre har vi været et par uger ad gangen diverse steder, og der har været adgang til stabil mad (omend for meget) alle steder. Hvis John får lov til at påberåbe sig en masse undtagelser over de næste 20 dage, er der en vis sandsynlighed for at jeg vil have taget yderligere på, når vi rammer d. 24. marts.

Dertil kommer at vi fra d. 26. marts og 8 dage frem skal på krydstogt i Caribien med mine forældre. Hvis jeg ikke har styr på John inden da, kommer det da til at gå helt galt der. 8 dage med non-stop adgang til buffetmad? Hvor alt er gratis – inklusiv kage og is. Hvor dem, du er sammen med også har pakket deres John, for “De er jo på ferie”, hvilket får din John til at komme med “Jamen, når de andre godt må, så kan du da også godt tage lidt”.

Nej. John skal lukkes ned inden da. Og eftersom alle de omstændigheder jeg udsættes for over de næste 20 dage netop er guf for John, så er de nu også guf for mig, fordi alle Johns sider bliver udstillet over meget kort tid, hvilket gør, at jeg kan skrive om dem her.

Jeg ser rent faktisk frem til at komme i gang, og dét er allerede en ny følelse. De andre gange har jeg virkelig ikke haft lyst, da det jo blot betød, at jeg skulle undvære noget, jeg gerne ville have. Men de fordele jeg har listet overfor – især nummer 3 – giver mig en stor lyst til at se, hvad der sker hver dag. Jeg ser det næsten lidt som underholdning nu.

John skal dog nok give mig kamp til stregen. Dét, der er synd for ham, er at han tror, han har en ærlig chance for at vinde.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , , , ,
Udgivet Lev sundt, Sådan vinder du