Selvtillid – og hvad det har at gøre med dine løfter til dig selv at gøre

Hver gang du lover dig selv noget, som “Denne gang mener jeg det! Fra nu af vil jeg ikke spise X, Y eller Z” for derefter give efter for fristelsen samme aften eller uge, bør du virkelig læse med her.

På overfladen virker det måske ikke synderlig alvorligt, at bryde løfter overfor dig selv, da det ikke påvirker andre. Men du er faktisk den sidste person i verden, du ønsker at bryde et løfte overfor. Konsekvenserne ved at bryde løfte efter løfte til dig selv er nemlig langt større, end kalorierne af hvad du spiste. Du er langsomt men sikkert i gang med at nedbryde din egen selvtillid – i gang med at ødelægge dine chancer for succes i fremtiden. Hvorfor?

Hvad sker der, når en ven kontinuerligt bryder sine løfter overfor dig? Hvad får det dig til at føle? Hvilken effekt vil det have på jeres venskab? Først og fremmest vil dine følelser over for vennen ændres. Med en historik af brudte løfter, har du ikke rigtig nogen grund til at tro, at de vil holder dét de lover i fremtiden, hvorfor din tillid til personen mindskes kraftigt.

Hvis du fortsætter dit venskab med personen, kan det også på et tidspunkt få en konsekvens for hvordan du ser dig selv. Ingen bryder sig om, når andre mennesker kontinuerligt bryder deres løfter. Mellem linjerne fortæller de os, at vi ikke er vigtige nok for dem, til at de vil holde, det de har lovet, og det gør ondt. Jo tættere vennen er os, jo mere det gør ondt at få at vide, at noget andet var vigtigere end det løfte, de havde lavet. Hvis du nok gange mellem linjerne får at vide, at du ikke er vigtig nok, kan du også begynde at føle dig mindre vigtig – uvæsentlig. Og følelsen af at være uvæsentlig vil mindske din selvtillid.

Nu kan du sikkert se, hvorfor det er en yderst ond cirkel at bryde løfter over for sig selv. Tilliden til dén der bryder løfterne mindskes, og selvtilliden for den, de brydes overfor mindskes. Da begge personer er dig, går selvtilliden kun én vej.

Hvis du på nogen måde minder om mig, vil du også gøre det ganske effektivt, forstået på den måde, at du sikkert giver dig selv mange løfter hver dag eller hver uge, og at du sikkert bryder de fleste af dem. Derfor går det også hurtigt med at mindske selvtilliden.

Hvis du først har mistet din selvtillid, er vejen banet for John, og det er nu næsten for nemt at overbevise dig om, at det er helt okay at bryde det næste løfte også. Det er da lige meget – det er alligevel alt sammen noget lort, ikke? Og når du først begynder at lade John slippe af sted med dén slags argumenter, ved du, at det er temmelig skidt.

Bortset fra at ødelægge din kost, vil konsekvenserne af lav selvtillid også sprede sig til resten af dit liv. Det vil sive ind i dit forhold derhjemme, dit job og dine relationer med venner og familie. Snart vil du spekulere på, om du overhovedet kan gøre noget som helst rigtigt, og når du først er nået dertil, behøver John knap nok løfte en finger, for at få dig til at spise endnu en chokoladebar.

En ond cirkel er begyndt, og du har brug for at stoppe den. Heldigvis cirklen kan vendes. Lær hvordan du holder dine løfter til dig selv, og din selvtillid vil stige igen.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker