Hvor stor en magt har dine smagsløg egentlig? (Og hvad er alternativet)

I min barndom hørte jeg gang på gang ting som: “Mmmm, smager dét ikke godt?”, “Prøv det her, det smager virkelig godt” eller “Nåeh, det kunne du godt lide, hva?” Og jeg ved, det er ikke bare mine forældre. Langt de fleste jeg kender eller møder siger ting som dette til deres børn, og jeg overvejer om denne tilgang kan være en del af grunden til, hvorfor så mange forsøg på at komme af med de overflødige kilo mislykkes. Jeg synes vores tankegang er helt forkert.

Ubevidst er ‘smag’ prioritet nummer 1, når vi skal vælge, hvad vi vil spiser. Smag er simpelthen vigtigere end kvaliteten af ​​produktet, hvilket dybest set betyder, at vi er villige til at spise stort set hvad som helst, så længe det smager godt. At noget smager godt er vigtigere end at være så træt efter aftensmaden, at vi er nødt til at blive på sofaen hele aftenen. At noget smager godt er vigtigere end hvor godt vores årer, hjerte, lever, nyrer og så videre har det. At noget smager godt er en nødvendighed for alle tidspunkter, hvor noget skal fejres. Smag er vigtigere end hvad produktet er lavet af. Smag er simpelthen 1. prioritet. Og selvom du måske har en stemme der på det kraftigste opponerer lige nu, så vil jeg tro at de flestes handlinger alligevel bekræfter dette.

Hvis noget smager godt, vil vi have det! Vi kan måske ikke altid få det, fordi vi er på kur, fordi vi ikke har råd til det, eller fordi vi ikke gider at gå ned og købe ind, men vi vil altid gerne have det!

Tænk over det – hvor mange fødevarer kan du nævne, som du elsker smagen af, men ville aldrig spise? Og hvad med den anden vej rundt? Hvor mange fødevarer kan du nævne, som du ikke kan lide smagen af, men du stadig ser frem til at spise? Smag er afgørende.

Er det ikke lidt skræmmende?

Det faktum, at smag er vigtigere end kvalitet gør det så let for fødevareindustrien til at tjene penge på dårlige produkter. De opfandt kunstige smagsstoffer for længe siden, og så vidt jeg ved, kan de endda få en pølse til at smage af ananas – hvis det ellers er det, de ønsker. Så ved at have smag som prioritet nummer 1, vil vi grundlæggende få mad af meget dårlig kvalitet, og lade vores kroppe betale prisen.

Og hvem kan bebrejde fødevarevirksomheder – jeg ville sikkert gøre det samme, som de gør. Hvis du som forbruger vil have ting, der smager godt, og kontinuerligt viser mig via dine indkøb, at smag (og også pris) er vigtigere end kvalitet, jamen så skal jeg da ikke holde dig tilbage: Her er nogle kunstige sødestoffer og smagsstoffer.

Forestil dig i stedet, at ingen nogensinde talte om smag, og at det, du altid havde hørt gennem din barndom var ting som: “Ved du, at dette er noget af det bedste, du kan give din krop!”, “Prøv det her, vil det få dine celler til at skrige Jaaaaaaa!” eller “Nåeh, så du kan lide at være fuld af energi efter du har spist, hva?”.

Du tænker måske noget i retningen af “Mine forældre har prøvet det der. De fortalte mig, at jeg var nødt til at spise mine havregryn eller spinat, sådan så jeg ville vokse op og blive stor og stærk. Det fungerede aldrig”, og du har ret.

Mine forældre forsøgte på samme måde, men helt ærligt… det var halvhjertede forsøg, som var dømt til at mislykkes. Måske forsøgte de med ‘det sunde argument’ en gang om måneden, men resten af tiden – inklusiv ved alle højtider og tidspunkter, hvor der skulle hygges eller fejres – var den virkelige, løbende besked jeg fik: “Det skal smage godt, for at være godt!”, og jeg gætter på, at det var det samme for dig.

Så selvfølgelig hjalp det ikke noget en gang imellem at snakke om hvad der var godt for min krop. Jeg hørte bare noget, der minder om følgende: “Forresten, Skat. Jeg har godt nok altid fortalt dig, at det er smagen der tæller, men vil du ikke nok spise det her, som ikke smager nær lige så godt, som alt det andet… bare lige denne gang?”

“Hmmmmm… lad mig tænke godt og grundigt over den… NEJ!”

De fleste af os har siden den tidlige barndom desværre lært at smag er ekstremt vigtigt. Men forestil dig – bare et øjeblik – en verden, hvor det vigtigste var den effekt maden havde på dine celler. Hvor vurderingen af hvor lækkert noget var, var baseret på, hvor godt det var for cellerne i din krop. Hvor smag var komplet ligegyldigt, fordi den alligevel ville være væk igen efter 30 sekunder i munden. I sådan en verden; Ville du nogensinde spise vingummibamser? Ville du nogensinde spise is eller chips? Ville du stadig hade tanken om broccoli, spinat og rosenkål til middag? Tænk over, hvor nemt det ville være at være sund og slank i sådan en verden. Du ville aldrig have brug for viljestyrke til at holde dig væk fra de smagsforbedrede fødevarer. Det ville være lige så let og instinktivt, som det sikkert er at vælge chokolade over rosenkål i dag.

Forresten… det er faktisk muligt at leve i dén verden. Jeg er der lige nu! Jeg har godt nok kun været her i 6-8 måneder, men det hele startede med at indse, hvor grotesk det egentlig er, at jeg havde givet så meget magt til mine smagsløg.

Når jeg i dag ser en stor sundae-is med karamel-topping dryppende ned langs siden, tænker jeg ikke længere, “Åhhhh, hvor ville den bare smage godt”. Jeg tænker: “Uhh, det ville min krop ikke bryde sig om….”. Og det kræver ikke arbejde. Det er vitterlig bare sådan min hjerne tænker.

Skal dine smagsløg virkelig have veto-ret? Skal dine smagsløg virkelig bestemme? Skal dine smagsløg virkelig være afgørende for om du lever et sundt liv, hvor du vågner om morgenen og er stolt af dig selv og glad for det du ser i spejlet?

Det er ikke bedre at give magten til dine smagsløg, end det er at give magten til John.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , ,
Udgivet Åbn øjnene, At ændre dine tanker, Lev sundt