3 ting du (i hvert fald) skal gøre, for at tage magten tilbage i dit liv

Ønsker du, at være magtesløs i dit eget liv? Nej, vel? Jeg kender ikke en eneste, der kunne finde på at svare ja til det. Alligevel lever de fleste af os på en måde, der fremmer følelsen af at være magtesløs, i stedet for følelsen af at være magtfuld. Det gjorde jeg selv i mere end 30 år.

Når vi har magten over vores eget liv, betyder det, at vi kan ‘gøre noget’. Det er ikke så vigtigt, om det ‘noget’ er at vælge at sige fra, vælge at sige til, vælge at spare op, vælge at bruge penge, vælge at sige op, vælge at tage fri eller noget helt andet. Hvis vi kan vælge, føler vi at vi har magten.

Når vi ikke føler, at vi har noget valg, føler vi os magtesløse. Vi føler os fanget, bundet på hænder og fødder, overladt til at afvente andres handlinger, sårbare over for andres humør og luner, overladt til omstændighederne uden mulighed for at gøre noget.

I dette indlæg vil jeg sætte fokus på 3 ting, du er nødt til at holde op med, hvis du ikke længere gider, at være magtesløs i dit eget liv, men i stedet ønsker at tage magten tilbage. Som med så meget andet, starter det med at øge din selvbevidsthed i forhold til hvilke tanker og følelser, der løber igennem dig.

1) Hold op med at være et offer

Uanset hvad der sker for dig, kan du vælge din reaktion. Hvis du mister et arm eller dit syn, hvis din kæreste går fra dig, hvis du bliver fyret, syg, eller lam fra livet og ned, selv hvis en af dine nærmeste dør, er du selv herre over din reaktion.

Du kan vælge at være et offer. Du kan vælge at synes, det er synd for dig. Synes at verden er ond og urimelig. Dykke ned i hvorfor det lige skulle gå ud over dig, og ikke en anden. Føle medlidenhed med dig selv og frustration over alle de andre, der ikke har lidt samme skæbne som dig. Det kan du godt… Der er mange, der vælger denne vej. Men hvad får de ud af det? Kender du nogen, der har valgt denne vej, som har opnået noget godt ved det?

Der er intet, du kan stille op ved dét der skete. Intet du kan gøre, for at lave det om, og uanset om du vil det eller ej, går livet videre. Selvfølgelig skal du være vred, sur, frustreret og ked af hvad der er sket – det er en del af livet – men du skal også videre fra den tilstand. Og du kan selv vælge hvordan du vil komme videre.

Du kan vælge at bruge hvad end der skete for dig til noget positivt. Og hvis du synes det lyder som en lalleglad floskel, vil jeg bede dig overveje, om du da hellere vil bruge det der skete til noget negativt… For det er dét valg du står over for, og dét valg du er ved at lave. Neutralt er ikke en mulighed.

Jeg beder dig ikke om at se selve hændelsen som noget positivt, men hvad end der skete kan godt have bragt både negative og positive konsekvenser med sig, og det er her jeg beder dig fokusere på de positive.

I 1980 blev en 13-årig pige ved navn Cari Lightner dræbt af en tre-gange-tidligere-dømt spritbillist. Tabet af et barn er mange gange beskrevet, som den mest utænkelige smerte et menneske kan opleve. Der er ikke noget værre, og ikke engang noget der kommer tæt på. Alligevel lykkedes det Caris mor, at undgå at blive et offer, og i stedet tage magten tilbage og bruge den forfærdelige hændelse til noget godt. Uanset hvad hun gjorde, kunne hun aldrig få Cari tilbage, men hun kunne dedikere sit liv til at gøre alt, der lå i hendes magt, for at andre forældre ikke skulle opleve samme smerte. Hun stiftede organisationen MADD – Mothers Against Drunk Driving – og til dato har organisationen reddet estimeret 330.000 liv, ved blandt andet at få gennemført et lovkrav i halvdelen af staterne i USA, om at der skal installeres alkohollåse i bilen hos alle, der tidligere er dømt for spirituskørsel.

Uanset hvad du er ude for af forfærdelige oplevelser, vil der være nogen, der tidligere har været igennem det samme, og har fundet en vej ud – uden at blive et offer. På grund af internettet vil deres historier aldrig være mere end et par klik væk, så gør dig selv den kæmpe tjeneste at finde og læse deres historier.

Du er ikke et offer. Du har højst valgt at være et offer. Og det gode ved dét er, at du nu kan vælge at vælge om.

2) Fjern “jeg kan ikke” fuldstændigt fra dit ordforråd

“Jeg kan ikke” indikerer, at man simpelthen ikke er i stand til. Man har ikke valgt det fra, prioriteret noget andet eller undladt af dovenskab. Man kan simpelthen ikke. Det stinker langt væk af svaghed. “Jeg vil ikke” stinker langt væk af styrke. ‘Kan ikke’ betyder, at man ikke har noget valg. ‘Vil ikke’ betyder, at man selv har valgt.

Effekten af at sige “Jeg kan ikke” til dig selv, er større end du måske er klar over. Hvis du hører noget nok gange, bliver det til sandhed. Det samme gælder for de ting, vi siger til os selv.

Hvis du 5 gange om dagen siger, at der er et eller andet du ikke kan, er det 5 gange om dagen, hvor du fortæller ikke bare omverdenden, men meget værre – dig selv – at du er svag. Hvis du på nogen måde ligner mig, vil der for hver af de 5 gange være mindst 5 yderligere gange i tankerne, hvor du overvejer det, der kommer bagefter “jeg kan ikke”. Hvis der var en fest, jeg ikke gad med til, kunne det godt tage en rum tid at finde ud af, hvad jeg skulle sige efter, “Jeg kan ikke komme, fordi…”. Hver gang jeg overvejede den efterfølgende sætning, gentog jeg reelt bare “Jeg kan ikke”, “Jeg kan ikke”, “Jeg kan ikke” overfor mig selv. Hver gang dette skete, sendte jeg et signal om svaghed til min underbevidsthed.

Det glæder også “Jeg kan ikke finde ud af”. “Jeg kan ikke finde ud af” plejer at hænge skræmmende godt sammen med de ting, vi bare ikke har øvet os på. Det ‘vi ikke kan finde ud af’ ligger muligvis ikke helt naturligt for os, men hvis vi virkelig ville, er der ekstremt få ting, vi ikke kan finde ud af at lære.

I stedet for “Jeg kan ikke finde ud af matematik”, hvilket emmer af svaghed, kunne du sige “Jeg vil ikke bruge tiden på at lære matematik. Det er ikke vigtigt nok for mig”, hvilket sender et helt andet signal. ‘Kan ikke’ er noget vi bruger i ufattelig mange sammenhænge, men hvis du ønsker at have magten i dig eget liv, skal du finde dem, og fjerne dem. Kan du ikke holde dit job ud…Eller ønsker du at finde et andet job? Kan du ikke klare fulde mennesker… eller vil du gerne undgå fulde mennesker? Kan du ikke tabe dig… Eller er god mad bare vigtigere for dig end tøjstørrelser?

Du kan godt fjerne “jeg kan ikke” fra dit ordforråd… Men du vil muligvis ikke. Det er også okay. Det er dit valg!

3) Hold op med at skyde skylden på andre

Når du giver andre skylden, er du igen magtesløs. Hvis det er andres skyld, at du er hvor du er, er du et offer, der hverken kan gøre fra eller til. Du er 100% afhængig af andres handlinger, og de har dermed magten over, hvorvidt din situation bliver bedre eller værre. Men det er uendeligt langt fra sandheden – og endnu længere fra at være konstruktivt.

Det er ikke din chefs skyld, at du hader dit job. Du har selv valgt jobbet. Du har selv valgt at blive. Du har selv valgt ikke at finde en måde at kommunikere med ham på, som han kan forstå. Du har selv valgt at fokusere på alt dét, der ikke fungerer.

Det er ikke din mands skyld, at I har et dårligt ægteskab. Du har selv valgt ham. Du har selv valgt at blive. Du har selv valgt ikke at finde en måde at kommunikere med ham på, som han kan forstå. Du har selv valgt at fokusere på at dét, der ikke fungerer.

Det er ikke din teenagers skyld, at du er ved at blive vanvittig. Du har selv valgt at få børn. Du har selv opdraget ham. Du har selv valgt ikke at finde en måde at kommunikere med ham på, som han kan forstå. Du har selv valgt at fokusere på at dét, der ikke fungerer.

Jeg går ud fra, at du har spottet tendensen.

Tag ansvar. For alt! Også alt det, du normalt ville mene var uden for din kontrol. Selv vejret. Er du sur over at det er dårligt vejr i Danmark? Du har selv valgt at bo her! Hvis du virkelig ville, kunne du sagtens flytte. Uanset om du har skilsmissebørn, døende forældre eller noget tredje kunne du absolut vælge at flytte til Middelhavet. Det ville måske medføre dårlig samvittighed, afsavn og en dårlig økonomi, og dét er muligvis grund nok til at du vælger at blive i Danmark, men så er det også et valg, du helt selv har truffet.

Prøv det – bare i en uge. Én uge, hvor du ikke må skyde skylden på andre, ikke må bruge “jeg kan ikke” og ikke må forfalde til selvmedlidenhed. Når du opdager, at du er i gang med at skyde skylden på andre, så stop dig selv, og spørg i stedet: Hvordan kan jeg tage ansvar for dette? Hvad kan jeg gøre, for at ændre på situationen? Hvad kan jeg gøre, for at ændre på min opfattelse af situationen? Hvad kan jeg gøre, for at tage magten tilbage?

Jeg lover dig, at du vil opleve en hel anden følelse af styrke og magt over dit liv. Jeg ved det, fordi jeg har gjort det. Jeg har levet størstedelen af mit liv som et offer, der ikke kunne og som bebrejdede alt og alle omkring mig. Det er ikke sjovt, at se det i øjnene, men det er sjovt bagefter, når du indser, at du har fuld magt over dit liv.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , , ,
Udgivet At ændre dine tanker, Sådan vinder du