Hvem er vampyrerne i dit liv? (og hvad er konsekvenserne ved ikke at opdage dem?)

VampyrVi kender allesammen den klassiske historie om vampyrer, der suger livet ud af dig ved at tømme dig for blod. Omend det er en god overlevelsesstrategi, at undgå at blive alt for gode venner med sådan nogen, er det ikke den slags vampyrer, jeg her taler om.

Har du nogensinde været sammen med en (almindelig) person, som på forunderlig vis var i stand til at suge livsenergien ud af dig i løbet af relativt kort tid. En oplevelse, som efterlod dig udmattet, irriteret, stresset, frustreret, vred, overvældet eller på anden måde tappet for energi.

Det er typen, der altid ser på tingene fra den negative vinkel. Altid taler om dem selv, eller drejer ethvert emne over på deres eget liv. Typen, der tager alting personligt, og generelt mener at verden er imod dem. Typen, der ikke ejer empati. Typen, der ikke støtter op om din ide, fordi de selv ville være bange for at udføre den. Typen, der har ekstremt svært ved bare at være glad på dine vegne. Typen der altid finder den ene fejl i det du siger og gerne pointerer den flere gange. Typen, der helt generelt bare er ufattlig anstrengende at være sammen med.

Det er dén type vampyr jeg snakker om!

Hvis du ikke allerede har et klart billede af hvem vampyrerne er i dit liv, så tillad mig at hjælpe dig med at forbedre din vampyr-radar.

Først og fremmest skal du  blive bevidst om dit eget energiniveau. Øv dig selv i altid at kunne svare på spørgsmålet: “På en skala fra 1-10, hvor meget positiv energi har jeg lige nu”. Det er vigtigt, at det er positiv energi, da det er dét du skal bruge for at komme tættere på dit mål. Negativ energi har det med at manifestere sig i ukonstruktive eller direkte destruktive handlinger, og det er bestemt ikke den form for energi, vi søger, når målet er at overvinde de mentale barrierer og komme tættere på de egentlige mål i dit liv. Positiv energi giver overskud, lyst til at skabe, selvtillid, tro på verden og tro på andre mennesker – alt sammen noget, du ikke kan få for meget af.

Herefter skal du øve dig i at mærke, hvordan diverse personer påvirker dit energiniveau. Får du mere eller mindre energi af at være sammen med din mor, din ven eller din kollega? Lad os sige, at dit positive energiniveau er 7, og du nu skal drikke kaffe med din mor i 3 timer. Brug 2 minutter på at forestille dig emnerne, spørgsmålene og kommentarerne. Hvilket energiniveau tror du, at du har efter de 3 timer? Hvis du er udmattet, frustreret, ovenud glad for, at det er ovre og du er klar til at gå hjem og sove, er der tale om en decideret vampyr.

Hvis du har svært ved at få et klart billede af dit energi niveau, samt hvordan det ændrer sig under en fiktiv samtale, så fortvivl ikke. Begynd at skrive ned hvilket energi niveau du har 6 timer før du skal mødes med nogen, umiddelbart før du møder op og hvilket energiniveau du har, når du tager hjem.

Inden længe vil du se et mønster i, hvem der giver dig energi, og hvem der tapper den. Hvem du glæder dig til at være sammen med, og hvem du glæder dig til at komme væk fra igen.

Lær tegnene på, at du er ved at blive tappet for energi at kende. Begynder du at hænge med skuldrene? Begynder du at gabe? Bliver du vred? Såret? Ked af det? Begynder stemmen i dit hoved at sige ting som, “Åhh, nej, ikke nu igen” eller “Hvorfor kan du ikke bare støtte mig?” Begynder tanken om sofaen med en pose chips og din yndlings-serie at lokke mere og mere?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert her. Det vigtige er at blive mere og mere bevidst om, præcis hvad det er, der sker inden i dig, for på den måde at blive bedre og bedre til fremadrettet at forsvare dig imod vampyrer. Jo tidligere i processen du opdager, at du er ved at blive tappet, des hurtigere kan du komme væk, og des mindre skade er der sket.

Efterhånden som du bliver mere og mere bevidst om, hvad der foregår inde i dig selv, vil du blive i stand til at mærke mindre og mindre ændringer i dit energiniveau, hvilket er en kæmpe gave. Vi har nemlig allesammen brug for alt det overskud og tro på os selv som vi kan mønstre, så selv små vampyrer kan gøre forskellen mellem at gøre hvad end du burde gøre i dag, og udskyde det i morgen.

Øvelse: Lav en note i din telefon med navnene på alle personer i din omgangskreds. Venner, familie, kolleger, bekendte, ejeren af den lokale kiosk. Hvis du i gennemsnit snakker mere end 5 minutter med dem om ugen skal de med på listen.

Rangér dem en skala gående fra energi-givende til energi-tappende, hvor energi-givende er øverst. Det er er altafgørende for denne øvelse, at du ikke giver efter for, hvem du føler burde ligge øverst denne liste. De fleste af os føler os lidt ubekvemt med at rykke familiemedlemmer, vores kæreste eller måske vores ægtefælle ned ad listen, men det er hverken unormalt eller forfærdeligt at gøre det. Der er så utrolig mange følelser på spil sammen med den helt nære familie, at det ofte gør forholdene komplicerede. Så vær ærlig over for dig selv. Hvis de ikke er energi-givende for tiden, så ryk dem ned. Der er desuden aldrig nogen, der skal se denne liste. Den er bare til dig selv, og hvis du er bange for at nogen finder den i din telefon, så lad blot være med at give noten en titel, der kan skabe uønskede problemer, som eks…  “Hvem, der suger livsenergien ud af mig?”.

Godt. Du har nu en komplet rangeret liste over, hvem der giver dig energi at være sammen med og hvem der – rent faktisk – suger livsenergien ud af dig.

Hvordan passer denne liste overens med hvordan du bruger din tid? Giver den anledning til nogle ændringer i dit liv? Bruger du mindst 90% af din sociale tid på de mennesker, der får dig til at se på verden og dig selv som både lysere og lettere? Kan du se nogen nederst på listen, som du alligevel bruger en del tid med?

Det er ikke bare vigtigt for din succes som selvstændig, at du minimerer omgang med energi vampyrer. Det er ganske enkelt vigtigt for den generelle tilfredshed i dit liv. Og hvis du er i tvivl, så gælder dette også, hvis du er i familie med en eller flere vampyrer. Du er nødt til at beskytte dig selv imod denne slags mennesker.

Jeg troede i lang tid, at jeg kunne blive ved med at være sammen med energi vampyrer, og så bare ryste det af mig, når vi var færdige, og ellers fortsætte upåvirket på min vej. Jeg tog grueligt fejl!

Deres negativitet gennemsyrede mit syn på verden. Jeg blev bange, forsigtig, nervøs både over for mine egne generelle evner, men også over for, om jeg ville kunne håndtere alle de problemer, jeg med garanti ville støde ind i lige om lidt. “Næeh, nej, det var alligevel noget mere sikkert, bare at blive hvor jeg var, sammen med alt det jeg kendte.” Jeg blev endda én der bidrog til det negative i samtalen.

Hvor modig og effektiv er du, når du er tappet for energi? Hvis du er som de fleste, vil du efter samvær med en energi-vampyr udskyde Projekt Tag Springet, Projekt Sund Livsstil mindst en dag eller to, indtil du har fået energien tilbage. I værste fald bor du sammen med en energi-vampyr eller ser dem dagligt, og så er du i stor risiko for altid at være så lav på energi og mod, at du reelt aldrig får taget de nødvendige skridt for at udleve din drøm. Smag på det… Aldrig!

Tænk på alternativet. Hvor motiveret ville du være, hvis du dagligt var sammen med dem, der er øverst på din liste? Sammen med nogen, der delte din passion eller var støttende i, at dét du havde på hjerte, var noget andre kunne bruge til noget, samt at du naturligvis havde evnerne til at løse alle de problemer, du måtte støde på. Og skulle du mod forventning rende ind i et stort problem, skulle de nok stå lige der ved siden af dig og hjælpe med hvad end de kunne. Hvor motiveret ville du være, hvis du dagligt var sammen med personer, der grundlæggende gav dig en tro på både livet og dig selv.

Hvem hjælper dig med at komme tættere på dit mål og hvem holder dig tilbage?

Der er langt vigtigere end vi er opmærksom på til dagligt, at omgive os med personer der hjælper os med at blive bedre versioner af os selv, blive stærkere og mere modige i forhold til at udleve de drømme vi nu engang har. Lad ikke din skæbne styre af, at du tilfældigvis er i familie med, eller blevet venner med, en energi vampyr. Pas på dig selv, og frigiv dig fra situationen i så absolut stort omfang som muligt. Omgiv dig med folk, der støtter dig. Du vil blive overrasket over hvor langt du kommer på relativt kort tid, hvis du skaber dig en omgangskreds og et bagland, som støtter dig.

Der vil sikkert være en del af de mennesker i din omgangskreds, som ligger et sted i midten. Hverken specielt energi tappende eller energi givende. De er ikke deciderede vampyrer, men de hjælper dig heller ikke med at blive dit bedste jeg. Hvad skal vi gøre med dem?

For mit eget vedkommende fjerner jeg dem hvis muligt. Hvis det er venner, bekendtskaber eller fjerne slægtninge holder jeg op med at opsøge deres selskab, for på den måde at åbne op for at bruge endnu mere tid på dem, der virkelig gør noget godt for min udvikling. Hvis det er personer, jeg af den ene eller anden grund ikke kan fjerne fra mit liv, sørger jeg for at styre samtalen, således at jeg ikke giver noget af mig selv, som deres negative energi kan ødelægge. Jeg undlader at dele ideer og overvejelser med dem, hvor jeg endnu ikke selv er afklaret med, hvad jeg ønsker at gøre.

Så længe jeg ikke er afklaret, er jeg påvirkelig. ‘Ikke afklaret’ er jo bare en acceptabel måde at beskrive nervøs, bange, i tvivl og usikker på, og er jeg her sammen med personer, der fodrer min frygt, ender de oftest med at at blive tungen på vægtskålen, som medfører, at jeg dropper ideen, tanken eller planen.

Efter jeg blev klar over denne mekanik, blev jeg meget opmærksom på kun at dele denne slags ting med med personer, der hjælper mig med overkomme min frygt.

Hvis du på nogen måde sidder og tænker, “Jamen, jeg bliver altid tappet – jeg er introvert”, så er jeg ganske uenig. Jeg er selv introvert, men det er ikke det samme, som at jeg altid bliver tappet af at være sammen med andre mennesker. Jeg bliver ofte tappet i store selvskaber, men her har jeg lært at slå mig ned i et hjørne sammen med helst een og maks to andre, og er disse personer spændende at være sammen med, går jeg derfra med langt mere energi end jeg kom med.

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet Sådan vinder du, Vær selvbevidst