Det absolut vigtigste trin i at lave varige ændringer i dit liv (uden dét kommer du ingen vegne)

Gør du noget i dit liv, som du gerne vil holde op med at gøre? Undlader du at gøre noget, som du rent faktisk gerne ville gøre? Har du flere gange lavet en ændring – blot for at glide tilbage i gamle vaner få måneder, uger eller dage senere?

Vi vil allesammen gerne lave et eller andet om i vores liv. Måske vil du gerne holde op med at spise slik. Måske vil du gerne begynde at træne. Måske vil du gerne tage springet og blive selvstændig. Måske vil du gerne holde op med at råbe af dine børn. Måske vil du gerne finde en kæreste. Måske vil du gerne holde op med at gå i vejen for dine drømme.

Uanset hvad du gerne vil lave om, har ændringen først reel værdi, når den bliver permanent. Eller i hvert fald indtil det er dig selv, der fuldt ud kontrollerer, om du gør noget andet eller fortsætter.

At holde op med at spise slik i 3 uger, for så at begynde igen, er ikke nogen succes. Med en vis sandsynlighed er konsekvensen, at du ender med at veje mere, end du gjorde før du startede, og at du med tiden vil opleve et fald i selvtilliden. At holde op med at råbe af dit barn i 2 måneder for så at begynde igen er ikke nogen succes. Det er usundt for dit barn og højst utilfredsstillende for dig selv. Succesen ligger i de varige ændringer.

For at du kan lave varige ændringer, er det nødvendigt at forstå, hvad der ligger til grund for dine handlinger. Hvorfor handler du, som du gør? Hvorfor vælger du lige de handlinger – og ikke nogle andre? Og vælger du overhovedet? Hvilke handlinger falder dig naturligt? Hvilke handlinger er svære at udføre?

Dét, der afgør vores handlinger, er på det dybeste niveau vores overbevisninger. Og vores overbevisninger giver sig til kende i vores tanker og vores ord.

Hvis en del af dig har et inderliget ønske om at blive selvstændig, men du eksempelvis har en overbevisning om, at “Man skal arbejde mindst 70 timer om ugen, for at kunne blive en succes som selvstændig” vil dette først og fremmest komme til at påvirke, hvordan du tænker. Når du møder en selvstændig, der fortæller, hvor dejligt det er, at kunne holde fri, når det passer dem, vil du tænke ting som “Ja, ja, den er god med dig” eller “Hvis det virkelig er rigtigt, så er du en af de heldige, for sådan er det altså ikke normalt”. 

Dertil kommer, at vores hjerner som bekendt elsker at bekræfte sig selv, så når du først tænker, at man skal investere mindst 70 timer om ugen, for at kunne blive en succes som selvstændig, vil din hjerne begynde at lægge til alle de ting, der bekræfter dén overbevisning, og ignorere alle de ting der modsiger den.

Dette er alt sammen med til at styrke den oprindelige overbevisning, og grundlæggende tage dig længere væk fra det egentlige ønske om at blive selvstændig.

De overbevisninger og tanker du har, vil efterfølgende afspejle sig i de ord, der kommer ud af din mund. Alternativet ville jo være at lyve omkring hvad man tænker og føler. Du vil måske forklare personer omkring dig, at du ikke bliver selvstændig, fordi du ikke har tid til det, eller at du ikke synes, at det er dét værd, at blive selvstændig – alt sammen på grund af den overbevisning du har om, at der skal mindst 70 timer til, for at kunne blive en succesfuld selvstændig.

Når først du siger den slags ting højt, bliver det markant sværere at gøre det modsatte. Forestil dig, at du har forklaret dine venner, at du ikke kunne finde på at blive selvstændig, fordi du værdsætter din familie for meget. Du siger måske ikke engang, at det er fordi, du har en overbevisning om, at man kun kan blive en succes som selvstændig, hvis man lægger 70 timer om ugen, for med din overbevisning som grundlag, er det ikke nødvendigt at sige det. HVIS det er et uomtvisteligt faktum, at der skal bruges 70 timer om ugen på at blive en succes som selvstændig, er det svært at se, hvordan det skal kunne gøres uden, at det har store omkostninger for den tid, man kan bruge sammen med familien. Ergo skal der vælges mellem dét at være selvstændig og familien. Og du har valgt familien.

Hvis du først er begyndt at sige den slags ting til familie, venner og bekendte, bliver det om muligt endnu sværere at springe ud som selvstændig, for hvis du gør siger du jo, at du nu ikke længere prioriterer din familie, og dét er der ikke mange, der har lyst til at erkende overfor sig selv.

De overbevisninger du har bliver til dine tanker. Dét du tænker bliver til dine ord. Og dét du siger bliver til dine handlinger.

Hvis du vil lave varige ændringer, er du derfor nødt til at finde ud af hvilken – eller hvilke – begrænsende overbevisninger du har på området. Og så er du nødt til at ændre dem.

Du kan ikke leve det sunde liv, hvis du vælter rundt i overbevisninger, som “Man kan ikke hygge sig uden lidt mundgodt”, “Jeg ville rigtig gerne, men jeg har dårligt stofskifte” eller “Livet skal heller ikke være surt (som det vil være, hvis man ikke får lov til at spise det samme som man gør nu)”.

Du kan ikke blive en succesfuld selvstændig, hvis du vælger rundt i overbevisninger, som “Jeg kan ikke”, “Jeg har ikke nok erfaring/tid/penge/mod/støtte/uddannelse/osv” eller “Det at være selvstændig er kun for dem, der er født med et iværksættergen”.

Vil du gerne lave en varig ændring?

Start med at få de begrænsende overbevisninger frem i lyset. Når de først er ændret vil du begynde at tænke anderledes, snakke anderledes og gøre anderledes. Hvis du ikke starter dér, vil du fortsætte en håbløs kamp imod dig selv. En kamp der er dømt til at mislykkedes.

Tag det første skridt på vej mod et nyt liv – find de overbevisninger der holder dig tilbage – så skal jeg nok hjælpe dig med at ændre dem, så de i stedet støtter dine ønsker, dine mål og dine drømme.

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , ,
Udgivet At ændre dine tanker, Sådan vinder du, Tag springet