Ville du gerne… eller VIL du? Og hvorfor det er essentielt for din succes at kende forskel

I min verden er forskellen mellem ‘ville gerne’ og ‘VIL’ enorm.

Jeg ville gerne en masse ting, så som at lære spansk, begynde at meditere, blive en bedre kok og 117 andre ting. Jeg kan se masser af fordele ved bare at gøre alvor af én af de tre nævnte ting, og jeg ved rationelt, at jeg ville være glad for at gøre det. Jeg ville synes det var fedt. Men jeg kan ikke mærke det. Jeg vågner ikke skuffet op om morgenen siger, “For helvede, Nina – hvorfor har du ikke lære 10 nye spanske ord i går” og jeg står ikke under bruseren og tænker “Nu har jeg drømt om at meditere i så lang tid, hvorfor i alverden bliver jeg ved med at udskyde det?”. Jeg slår ikke mig selv i hovedet efter endnu en dag, hvor jeg ikke har sat gang så meget som én af disse ting. Så vigtige er de simpelthen ikke for mig. Jeg trækker på skuldrene og tænker, at jeg nok får bedre tid i fremtiden. Og jeg fortryder ikke, så det er vitterlig ikke noget, der går mig på.

Da det kom til at leve sundt og motionere var det noget helt andet. Dag ind og dag ud var det noget, der optog mig. Noget jeg tænkte over og noget, der gik mig på. Jeg var glad, når det lykkedes, ked af det, når det ikke gjorde. Jeg lagde snedige planer, der skulle optimere sandsynligheden for, at mine planer ville lykkedes, og jeg blev rasende på mig selv når jeg fejlede. Jeg drømte om det, fantaserede om hvordan mit liv ville være, hvis det hele gik efter planen, og jeg talte generelt om det i årevis. Jeg fortrød dagligt, at det ikke gik, som jeg havde planlagt dagen før.

Jeg vidste, at jeg virkelig VILLE være sund og slank. Jeg havde ikke altid værktøjerne til at gennemføre, men ønsket var stort – både rationelt og følelsesmæssigt.

Hvis vi skal lave de svære ændringer i vores liv, er det min overbevisning, at der er brug for at kunne se og mærke fordelene både rationelt og følelsesmæssigt. Hvis vi kun kan se fordelene rationelt, er det ikke nok til at vi kan føre igennem og holde fast. Tænk på hvor mange rygere, der rationelt kender alt til de sundhedsmæssige konsekvenser ved at ryge. Tænk på hvor svært det faktisk er at undgå den relevante viden i forhold til hvordan man kommer til at leve sundt. Der er træningscentre på ethvert hjørne, og informationer om sund mad i hvert eneste blad og avis.

Det er faktisk rigtig svært ikke at vide, hvordan man lever sundt, og alligevel er der så uendeligt mange, der stadig ryger, dropper træningen og spiser rigtig usundt.

Følelserne er ikke med. Lysten til at holde op med at ryge eller virkelig holde den sunde livsstil er ikke større end lysten til at fortsætte. Argumenter som Det er ikke dét værd bliver valide, og nogen der på sigt kommer til at afgøre, at man giver efter for fristelsen og genoptager vanen. Uden en kraftig følelsesmæssig motivation er du overladt til din viljestyrke, og dén kamp er ofte dødsdømt fra starten – i hvert fald på sigt.

Hårde ændringer kræver at vi både har den viden, der skal til, og at vi virkelig VIL lave ændringen. Først derefter giver det mening at gå på jagt efter de rigtige værktøjer til at få succes.

Jeg benytter mig af to forskellige metoder til at finde ud af, om jeg bare gerne ville noget, eller om det er noget, jeg virkelig VIL.

Det første jeg lægger mærke til er, om jeg fortryder efterfølgende. Lad os sige, at jeg ønsker at lære spansk, og jeg ved, at dette vil kræve, at jeg øver mig 1 time om dagen. Hvis jeg ikke virkelig fortryder de dage, hvor jeg ender med at springe det over, men i stedet bare trækker på skuldrene, er det bare noget, jeg da gerne ville. Hvis jeg dagen efter er fortryder mit valg og er frustreret på mig selv – og frustrationen heller ikke har lagt sig dagen efter igen, er det en klar indikation på, at det er en VIL.

Det andet jeg gør, er at spørge mig selv: På en skala fra 1 til 10, hvor vigtigt er det her reelt for mig? Hvis svaret ligger på 7 eller derunder, er det bare noget, jeg da gerne ville. Hvis det er en 9’er eller en 10’er er det igen en indikation på at det er noget jeg virkelig VIL. En 8’er kan gå begge veje.

Så vil du gerne være sund og slank, eller VIL du være sund og slank?

Hvis det blot er noget du gerne vil, vil jeg anbefale dig, at droppe det lige nu. At anbefale dig at droppe det lyder måske underligt, men halvhjertede forsøg vil alligevel ikke give dig succes. Til gengæld vil de give dig følelsen af at have fejlet. Og når du så engang endeligt er klar til rent faktisk at give det et helhjertet skud, vil din underbevidsthed have lagret alle disse fejlslagne forsøg, hvilket vil gøre det markant sværere for dig at få succes. Din hjerne vil simpelthen tro, at dét du ønsker at gøre må være meget svært, eftersom du så mange gange tidligere har forsøgt men fejlet. Når det tidligere har været så svært, hvad skulle få dig til at få succes denne gang? Det er markant bedre at gemme din energi, og bruge den på de ting, som du virkelig VIL – og gøre dem helhjertet.

I stedet for at dele din energi over 15 forskellige halvhjertede forsøg på at lave ændringer i dit liv, kan du nu fokusere alt din energi på 1 eller måske 2 projekter, som du virkelig VIL ændre. Alt den energi du sparer, på at droppe de halvhjertede projekter er nu ekstra energi du har til at holde de ting, du virkelig gerne VIL ændre. Samtidig slipper du for følelsen af at have fejlet. Det er win-win.

Hvis du virkelig gerne VIL, men bare ikke har haft overskuddet eller adgangen til værktøjerne før nu, så velkommen i klubben.

Start din rejse med følgende indlæg:

Hvis du virkelig, virkelig VIL – kan du sagtens få succes.

 

Kommentarer - Offentliggøres ikke på Facebook, med mindre du aktivt vælger det.

Fik du noget ud af indlægget? Sig det ved at dele:

Tagget med: , , , ,
Udgivet Åbn øjnene, Lev sundt, Sådan vinder du, Vær selvbevidst